zbigniew Creative Commons License 2009.11.24 0 0 54

Egyéb szezonális kupák II.

 

Sírepülő Világkupát akkor adnak át egy versenyzőnek, ha egy összetett VK szezon alatt legalább egy /vagy több/ sírepülő versenyt rendeznek és azo/ko/n összesített pontok alapján végez az első helyen. A kupa összetett győzelme nem a verseny/ek/en elért összpontszám, hanem a helyezés/ek/ után járó pontok alapján szerezhető meg! Kupát - a Négysáncversenyhez hasonlóan - úgy is lehet nyerni, hogy valaki egy sírepülő versenyen sem tud győzni, de a versenyeken elért egyenletes jó teljesítménnyel az élmezőnyben tud végezni!

Az 1990/91-es VK szezontól a 2000/01-esig adtak át sírepülő VK-t, majd 8 év szünet után idén tavasszal újból bevezették, melyet Schlierenzauer nyert meg!

A VK szezonnal párhuzamosan rendezik a Kontinentális Kupát /COC/, melyen a nemzetek "B" válogatottjai. a formájukat kereső ugrók és azok indulnak, akik nem tudtak indulási kvótát szerezni a Világkupára!

A Világkupa "másodosztályának" is nevezik! 1991-ben indult útjára első ízben a COC elődje, az Európa Kupa, mely csak két szezont élt meg! Az 1993/94-es szezontól vonták össze az észak-amerikai és ázsiai zóna kupájával, az ún. Pacific-Rim Kupával és azóta Kontinentális Kupa néven rendezik a versenysorozatot!

Az az ugró, aki COC versenyen pontot szerez, indulási jogot kap a VK-ra, VB-re, Olimpiára! COC versenyen az indulhat, aki az előző szezonban vagy a FIS Kupában pontott szerzett! Nyári versenysorozatot 2002 óta rendeznek a Grand Prix mintájára /csapatversenyek nélkül/!

A Kontinentális Kupa "előszobájaként" is nevezik a 2005-ben útjára índitott versenysorozatot, a FIS Kupát! Ezeket a versenyeket csak igazolvánnyal rendelkező sáncon, a FIS szabályrendszere szerint lehet lebonyolítani, azokon nemzetenként 8 versenyző indulhat!

Nyári bajnokságot, azaz Grand Prix-t 1994 óta rendeznek, melyen max. 10 versenyen mérik össze tudásukat a síugrók! Ez egy olyan versenysorozat, mely jó lehetőséget kínál a sportolók felkészülésére a téli szezon kezdetére, valamint, hogy a FIS az új szabályokat tesztelje a versenyeken!

A nyári edzéseket és versenyeket műanyagborítású sáncon valósították meg, hogy hó hiányában akár nyár közepén is használható legyen! A sáncon a landolási dombtól a kifutózónáig gyékényszőnyeg van elhelyezve, mely polipropilén rostcsomókat tartalmaz. Ezen nedvesen remekül csúszik a sí! Használat közben a sáncot időnként locsolják. A sánc nyomvonala sűrű porcelánbetétet tartalmaz, mely

síklóképes anyaggal van burkolva /szintén nedvesen használják a nyomvonalat!/.

2006-tól a GP-n belül - a Négysáncverseny mintájára - külön versenyt is rendeznek  4 nemzet Grand Prix néven, melyet 4 állandó, de különböző nemzetiségű helyszínen bonyolítanakle! A 4 nemzet GP állandó helyszínei:

  - Hinterzarten /GER/

  - Pragelato /ITA/

  - Courchevel /FRA/

  - Einsiedeln /SUI/

A 4 nemzet GP győztesét a 4 versenyen elért pontszámok összege határozza meg!

Az összetett verseny győztese egy mountainbike kerékpár tulajdonosa lesz.