zbigniew Creative Commons License 2009.11.23 0 1 53

A zsűri feladata

 

A zsűri tagjai: technikai igazgató, helyi versenyfőnök, versenyigazgató /1992 óta az osztrák Walter Hofer/ és aszisztense /a szlovén Miran Tepes - alsó kép/.

 

A zsűri feladata: Meghatározza szezon előtt a sáncok zsűritávolságát méretüktől és profiljuktól függően. Ellenőrzi a versenyek szabályszerű lefolyását a FIS szabályai és irányelvei szerint. Meghatározza a nekifutó hosszát, azaz a beülő magasságát a verseny előtt vagy akár közben is. Ellenőrzi és felügyeli a technikai berendezéseket, felszereléseket, a nekifutó- és szélsebesség mérését, irányitja a versenyek rajtját!

Dönt az időjárási körülmények miatt szükséges verseny megszakításokról, szünetekről vagy törlésekről!

Zsűri alkotta szabályok:

Ha a zsűri a nekifutó hosszát verseny közben változtatja meg, akkor az új hosszúságú nekifutón kell a korábban ugrottaknak újra ugraniuk a mezőny végén!

A nyáron tesztelt beülőváltoztatás /+szélkompenzáció/ részletes szabályait lásd itt:

http://tv.eurosport.hu/skijumping/storynews_sto2024436.shtml

 

Ha a zsűri a verseny első köre végén vagy a második körben szakítja félbe a versenyt, akkor az első kör végén kialakult állást hirdeti ki végeredménynek!

Ha a versenyen az ugrók elérik a zsűritávolság 95%-át, akkor a zsűri dönt a nekifutó hosszának csökkentéséről /max. 5 méterrel/ vagy a verseny esetleges megszakításáról, ilyenkor újrarajtoltatják a mezőnyt! Világkupa versenyen általában engedik a zsűritávolság túlugrását is!

A zsűri diszkvalifikálhatja /kizárhatja/ a sportolókat a versenyről, ha azok megsértik a FIS szabályzatát, valamint nem követik a zsűri határozatait!

Az eltiltás oka lehet pl. ha túl hosszú a síléc, vagy egy túlméretezett öltöny akár!