zbigniew Creative Commons License 2009.11.23 0 1 51

A síugrók felszerelései

 

A síugrók felszerelései meglehetősen drágák, minden eleme legkevesebb 1000 euróba kerül, ezért a költségeket a legtöbb ugrónál szponzorok, reklámok vagy az egyesület fedezi! A síugrók felszerelései a következőkből állnak:

 

Síugrósisak: Az ugró fejvédője műanyagból vagy szénszálas anyagból készül, mely egy esetleges zúzódás vagy agyrázódás ellen véd! A sisak belső oldala párnázott, aerodinamikai formája lehetővé teszi, hogy a nekifutásnál és a repülőszakasz alatt növelje a sebességet! A 80-as évektől kötelező a használata!

A legismertebb sisak és szemüvegmárkák: Briko, Ked, Carrera, Uvex, Swans

Síugróruha: A ruha egy speciális szivacsgumiból /laticel/ készül, melyet kiegészítésként egy vékony réteg fémes anyag fed.

A ruha követi a test alakját, ugrás közben megtelik levegővel, megkönnyítve ezzel a lebegést! Egy cm2-nyi felület 40 liter levegővel telik meg!

A síugrók felszerelésének legjobban ellenőrzött része, melynek vastagsága max. 5 mm lehet!

A legismertebb ruhamárkák: Adidas, Halti, Meininger, Mizuno, Phenix

Síugróléc: A léc burkolatának alsó fele műanyagból készült, melynek csúszásképesnek kell lennie a nagyobb elugrási sebesség érdekében.

4 db nút /horony/ található a léc alsó felén a csúszás egyenes vezetése miatt.

Ugrás előtt a léc siklófelületét viasszal kenik be /vakszolják/, hogy jól csússzon a jeges nyomvonalon! Egy síugróléc sokkal hosszabb /2,5-2,65 m./ és 2-szer annyira szélesebb, mint egy hagyományos síléc.

A síugrólécek hossza az ugró testmagasságának legfeljebb 146%-a lehet, efölött az ugró diszkvalifikációját, azaz kizárását vonja maga után!

Szélessége nem lépheti túl a 11,5 cm-t, a kötések alatt pedig a 10,5 cm-t.

A cípő és a síléc csúcsa közti távolság nem lehet több, mint a síléc össz hosszának 57%-a! Legelterjedtebb síugróléc márkák: Fischer, Atomic, Elan, Rossignol, Germina

Síugrócipő: A bőrből készült cipők magas kérgűek és rugalmasak, melyek lehetővé teszik az előrehajlást! A legismertebb cipőmárkák: Adidas, Rass, Jalas

 

Kötések: Biztonsági kötést a 90-es évek közepe óta használnak az ugrók.

A kötések rögzítik a cipő orrát a léchez. A kötés 3 részből áll:  tartólemez /elöl/, forgótányér és ék /hátul/. Előnye, hogy landolásnál, bukásnál automatikusan leold a síléc a cípőről, hogy ne sérüljön a sportoló bokája!