bjanoss Creative Commons License 2009.11.18 0 0 1764
Szia Balázs!

A Devi DTIP-18 fűtőszálat az ajánlás szerint legalább 6 cm mélyen kell a betonba rakni. Vagyis ez kb. ugyanazt tudja mint a padlófűtés: a betont melegíti. Vagyis semmivel se kisebb a tehetetlensége mintha ugyanezt vízzel csinálnád. A gyengébb fűtőszálat (DTIP-10, 10W/m) lehet a padlólap alá közvetlenül is tenni, és van direkt ide tervezett fűtő paplan is. Ezek lehet hogy gyorsabban reagálnak. Bár akkor is viszi lefele a beton a hőt.
Azért ezen az ajánlaton nagyon sokat lehetne még optimalizálni ár szempontjából. Ha hosszabb kábelt veszel akkor sokkal olcsóbb métere, és nálad sokszor egy szobán belül is két kábel van. A teljesítmény is nagyon túl van méretezve a te szigetelésedhez képest. Aztán meg a 32eFt-os termosztát az mit tud? Nekem kicsit húzósnak tűnik. És 7 db ilyen árából már elég komoly mikroprocesszoros vezérlést meg lehet csinálni (bár nem tudom készen kapható-e). Nekem egy kicsit olyannak tűnik ez az ajánlat, mintha nem gondolkodtak volna túl sokat rajta. Csak gyorsan adjunk valamit oszt jónapot. Ez mindenkinél működni fog, van benne teljesítmény bőven, meg a szabályzás is oda van téve, de nem biztos hogy költséghatékony. És kiszámoltad már hogy hány amper a 16 kW? Kb. 70.
Elektromos fűtés témában egy hűtő-fűtő klíma is jó ötletnek tűnik. Ez végülis egy hőszivattyú, ami COP 3 körüli hatásfokot tud, vagyis elvileg a gázos fűtés árszintján lehet vele fűteni. Gond van nagyon hidegben mert akkor már nem hatékony, de legfeljebb annyira tud leromlani a hatékonysága mint ahol többi elektromos fűtés van. Ha a szellőztető rendszer kimenő levegőjébe rakod a kültéri egységet akkor jó lehet, az nem hideg. Csak nem tudom, hogy abban a levegőben van-e elég hő a klíma működéséhez. Pontosabban elég-e a levegő mennyisége. Nem biztos.
Sziasztok!

Barna János
Előzmény: Balázs1979 (1747)