ghoezeke mate Creative Commons License 2009.11.16 0 0 528
2009.11.16 13:43 | szerző: hg | Még nincs hozzászólás
Újra kiadnák a Szervita téri szellem-irodaházat
címkék: zaha hadid, orco, kortárs építészeti központ, szabó istván, építészet, magyar építészet, szervita tér, 5. kerület, belváros, budapest, magyarország

Kiadóként hirdeti a tulajdonos ingatlanfejlesztő a Szervita téri irodaházat – azt az épületet, amelynek a helyén az eredeti tervek szerint már javában épülnie kellene Zaha Hadid üvegbuborékjának. A fejlesztés megvalósulását ez a fordulat még valószínűtlenebbé teszi. az irodaházat utoljára a Kortárs Építészeti Központ használta, ám 2008 decemberében nekik is ki kellett költözniük.

Kortárs Építészeti Központ - Kép © hg.hu

Kilenc szinten 3929 négyzetméter hasznos terület: a tulajdonos ORCO a teljes Szervita téri irodaházat kiadná. Az épület a szomszédos, jelenleg is használt parkolóházzal együtt Szabó István tervei alapján 1973-ra készült el, és az Országos Műszaki és Fejlesztési Bizottság székháza volt. A rendszerváltás után a szerv neve Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalra változott. A 2000-es évek elején előbb a parkolóház, majd az irodaház is a francia befektetőcsoport tulajdonába került, amely a világhírű Zaha Hadidot bízta meg a belvárosi telekre szánt új épület megtervezésével. Az építésznő 2007 januárjában személyesen prezentálta a terveket a közeli Vörösmarty téren, a tőzsde hajdani székházában.

-

A munka előkészítése ekkor megindult. 2008-ban az ORCO mégis a Kortárs Építészeti Központ használatába engedte az épületet, decemberi határidővel, mondván: utána kezdődik a bontás. 2008 márciusában jóvá is hagyták az átdolgozott Hadid-terveket. A KÉK többek közt Pecha Kuchákat, nemzetközi makettfesztivált és tervező életműkiállítását rendezte meg a házban, majd kiköltözött. Az épület azonban azóta is érintetlenül és üresen áll a jelenleg épp átépülő Szervita téren. A hírek szerint az ingatlanválság miatt a fejlesztő a tervekkel együtt eladásra szánta a tömböt; a jelenlegi hirdetmény arra utal, hogy mégis megtartanák hosszabb távon.

Annyi bizonyos, hogy az újra irodaként való hasznosításhoz meglehetős felújításokra van szükség, hiszen a belső javarészt az építés korabeli állapotot őrzi. A tér körüli káoszt egyébként növeli, hogy a szemközti egykori telefonközpontot, amely ugyanebben az időben épült, a tulajdonos szintén áruba bocsátotta.