Aurora11 Creative Commons License 2009.11.13 0 0 131

Szia Kedves Gézoo!

 

A suliban tanultuk,hogy a virtuális részecskék csak a perturbációs sorfejtés által előhozott egységnyi potenciáljárulékok részecskének való megszemélyesítése. A Feynman diagramokban megjelennek,de a valóságban nem,csak azért vezették be,hogy a diagram részeiről könnyebb legyen beszélni. Nem is mérhetők ki. Levezettük a Compton szórást magasabb rendben,és kijött a Klein-Nishina egyenlet.(Ez a kvantumelmélettel könnyen kijön,de akikről elnevezték kutatóknak,több évig kellett száolniuk,mert a klasszikus perturbációszámításból hozták ki.)

Illetve rengeteg Dirac delta szerepel,ami a sin2(omega t)/(omega t)2  határesete,ha az idővel végtelenhez tartunk. Mert a sin2(omega t)/(omega t)2 függvény az idő növekedésével egyre inkább beszűkül(az indukált emissziónak és az abszorpciónak is van egy-egy ilyen csúcsa). Ennek a függvénynek van végtelensok mellékmaximuma,de ezek elhalnak,és végén szinte csak egy számít,a legmagasabb,ami végtelen idő múlva a  Dirac-deltát fogja alkotni. A mellékmaximum onnan ered,hogy az atomok rezgető síkhullámról a bekapcsolás pillanatában az elejével találkozik,és sokáig hullámcsomagnak tartja,és folyamatosan tűnik ki,hogy a gerjesztő hullám síkhullám,és ezért idő kell a többi Fourier komponensek kihalásához. Ez az egyszerűsítés a Fermi-féle aranyszabály,ami a részecsketermészetnek felel meg,illetve a hagyományos valószínűségfogalomnak,ami Borntól ered. Nagyon rövid időkre viszont,amikor a Dirac delta közelítőleg sem alakult ki,akkor fontosak az interferenciák,és a Schrödinger egyenlet hullámaihoz kell visszatérni.

 

A sztatikus tér fluktuációinak elméletét is végigszámoltam,és itt nem kellenek virtuális fononok. Szóval azok az írások,amik azt mondják,hogy a sztatikus mező virtuális fotonokból áll nem a teljes igazság. Itt a virtuális fotonok szintén a perturbációszámítás magasabb rendjeinek a termékei. De magát a fluktuációt az okozza,hogy a mezőnek a fotonszámsajátállapotai és az atom energiasajátállapotai nem igazi sajátállapotok együtt. Az igazi sajátállapotok ezek szuperpoziciói(ezeket felöltöztetett atom állapotainak hívják). Így a fotonszám sajátállapotok nem maradnak stacionáriusak,hanem egyásbaoszcillálnak,éppúgy,ahogy az atom energiasajátállapotai. Ez okozza a Lamb-féle eltolódást az atom energiaszintjeiben.

Előzmény: Gézoo (130)