angyalhentes Creative Commons License 2009.11.13 0 0 126892
Nem kevés sztár futballistára igaz az, hogy kimaradt az elitképzésből és mégis komoly karriert futott be, vagy csak gondoljunk a brazil labdazsonglörökre, akik reggeltől estig meccseltek a copacabana homokjain.

Gondolom, ez eliras es "nagyon keves sztar futballistara igaz az" akart lenni.

Brazilia egy 200 millio lakosu szegeny orszag, mi egy 10 millio lakosu, kozepesen gazdag orszag vagyunk.

El kell felejteni Braziliat, el kell felejteni a grundokrol verbuvalt Aranycsapatot, es szembe kell nezni a valosaggal: profi focit Magyarorszagon kizarolag elitkepzesre lehet epiteni. Az, hogy van olyan jatekos, aki mashonnan jon, ennek nem mond ellent, mert minden nem elitkepzesbol jott jatekosra jut legalabb 100 masik, aki igen.

Az elitet termeszetesen szelesiteni kell, ez nyilvanvalo, nem lehet csak egy csapatot nevelni, mert akkor az van, amit Both mond: folyton kulfoldre kell utazgatni meccsekert.

A tomegsport nagyon fontos, de nem azert, mert az utanpotlas forrasa, hanem onmagaert. Kellenek palyak, sok-sok palya, amit ingyenesen lehet hasznalni, de nem arra, hogy ebbol majd valogatott focistakat lassunk, hanem azert, hogy az emberek mozogjanak, szeressek a focit es hasonlo, ossztarsadalmi elonyoket kovacsoljunk belole.

Ez a szetvalasztas mindket teruletnek erdeke: mindig az az elso lepes, hogy tisztazzuk, mit miert csinalunk, es ha ez megvan, akkor tovabb lehet lepni arra, hogy milyen lepeseket kell megtenni a celok erdekeben, mire kell adni kozpenzt es mire nem, es igy tovabb.

A Kisteleki-era ekes bizonyiteka arra, hogy miert letfontossagu szetvalasztani a kettot: ugye megszuntettek az elitkepzo Bozsik-programot, es a helyer Igy most az U20-as generacio mogott nincs ott a tobbi, es cserebe az Olle-palyak se javitanak semmit a tomegsporton, mar ha egyaltalan elkeszultek.
Előzmény: Emi2 (126887)