gazo2 Creative Commons License 2009.11.09 0 0 347
Kedves Robi!

Amihez általad hozzájutunk, az egyszerűen felbecsülhetetlen érték. Ezek a filmhiradók hű kordokumentumok, miinden bizonnyal olyan segédtudományát képezik majd a történelemnek, mint például a numizmatika vagy a címertan.

Első megtekintésre számomra különösen érdekes a Columbus bemutatásáról szóló. A mindannyiunk által közkedvelt Millunov Dani hozott nekem egy plakátot néhány éve a Columbus bajai előadásáról. Ezzel adta a késztetést. Írtam a történetről a Petőfi Népébe. Megvolt a legutolsó napokig - vagy 50 más a téma mellett - Lőrinczi Csaba barátom bajastory.info-ján is. A hajdani szereplők leszármazottai örömmel ismerték fel elődeiket.

Sajnos, az írásokkal is úgy van, hogy akinek nincs pénze, nem nagoyn maradhatnak meg a munkái. Például a nemrég rendezett igen színvonalas Kecskeméti X. Levéltári Napon meglepetéssel hallottam egy előadást a Bajai Liszt Ferenc Körről. Milyen véletlen! A bajai református gyülekezet 200 évével foglalkozva kezembe került egy Koszta István tudós nagytiszteletű úr által megőrzött Petőfi Népe újságkivágás. Ez szerint 1984. április 18-án tartottam előadást a Kör történetéről, majd számtalan helyen megírtam. (Petőfi Népe, Honismeret, bajastory.info, szakdolgozat) A Kodály Intézetben pályadíját is elnyertem vele.

Visszatérve a Columbusra. A drámát nem olvastam, így megítélni nem tudom. De ez mindig egy-egy kor megítélésének kérdése. Békés István 1962-ben megjelent Új magyar anekdotakincs c. könyvében a Columbus szerzőjét, dr. József Ferencet, "dühödt drámaírónak" nevezi. (Ez a minősítések között a legenyhébb.) A korabeli tudósítás viszont igen jónak tartja a drámát is, az előadást is.

Szeretettel üdvözöllek, és köszönöm, hogy ilyen nagyszerű leletekkel örvendeztetsz meg bennünket:

Gál Zoltán

Előzmény: rkozma (345)