HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.11.04 -1 0 1623

"csakhogy alacsony viszatérőt szeretnénk, mert hitünk szerint ez erősíti a kondenzációt, és ezzel nő a hatásfok... talán."

 

 

Én is pont erre gondoltam, csak nem tudtam ilyen szépen megfogalazni.

Legjobb tudásom szerint a kondenzációs kazánoknál a kondenzálás úgy történik, hogy a füstgázt egy hőcserélün engedik keresztül, amiben áthalad a visszatérő víz. Így hát nem csak az számít, hogy minél alacsonyabb legyen a visszatérő hőmérséklete, hanem, hogy elég nagy legyen a különbség...

 

Ahh, most esett le. A füstgáznak van egy minimumhőmérséklete, akérmennyi is az előremenő víz, a füst attól melegebb lesz. Mégiscsak az számít, hogy minél hidegebb legyen a visszatérő.

És a kondenzálódás induláskor a legerősebb, mert akkor a leghidegebb a visszatérő, később, ahogy melegszik, folyamatosan csökken a kondenzáció mértéke is.

Talán úgy lehet a leghatékonyabbra kihozni, ha egy lehető legalacsonyabb előremenővel fűtünk, épphogy kifűtve a házat, nagyon lassú emelkedést tartva, hogy akár le se kapcsoljon a szobatermosztát, így végülis folyamatossá téve átlagoljuk a kondenzáció mértékét.

 

Hülyeség?