Deryan Creative Commons License 2009.11.02 0 0 67936
Visszatérve a céklákra, kedvencünk télen a

**céklaleves**.

Egyszerre ca.3 liternyit főzünk egy méretesebb fazékban.
Pontos leírásom nincs, mert én csak segédkezem. A férjem a fő szakács.

2-3 levescsontot veszek és egy darab oldalast (4 bordányi).
Ebbős szép tiszta bouillon készül babérlevéllel, szemesborssal és ételízesítővel.
Ha kész, akkor a csontot és az oldalast ki kell venni a húsléből. A csontról leszedjük a húst, az oldalast pedig felszeleteljük, de a csont benne marad a húsban.

Hagymát, sárgarépát, káposztát és céklát, egy tartalmas leveshez való mennyiséget, egyenlő arányban felkockázunk.

A hagymát apróra vágjuk és üvegesre dínszteljük egy nagy serpenyőben.
Aztán egymásután hozzáadjuk a sárgarépát, a káposztát és a céklát. Fedő alatt pároljuk, végezetül paradicsomlével felöntjük, kissé összefőzzük.

Közben 3 közepes burgonyát megpucolok és kockára vágom, a fazékban várakozó húslébe teszem. A serpenyőben lévő zöldségek ekkorra félpuhák. A húsléve kell borítani és összefőzni.

A burgonya már majdnem puhára főtt, amikor a húst és egy doboz vörös konzervbabot is hozzáadunk a céklalevesünkhöz. Ízesítjük és összefőzzük.

Amikor elkészült kb. 30 perc múlva tárolható

Az interneten számtalan recept található, melynek eredetét legtöbbször nem tüntetik fel.

Az mi receptünket Ukrajnából hoztuk. Egyes helyeken vidéken így főzik.
Előzmény: Deryan (67933)