Köszönöm.
Természetesen nem értünk egyet, elég sok mindenben, egy rakás dologban, de kardinálisan a szentháromságnak nevezett tanban nem.
Az idő és a menny kérdése:
Véleményem szerint mennyekben (egek) is van idő, ezt bizonyítja János jelenéseiben, amikor fél óra csönd van a mennyben, másrészt az én véleményem szerint az idő úgy határozható meg, hogy amint a teremtettek dolgok és Rajta kívül lett más is mint Ő, s amik lettek egymással és Vele interakcióba kerültek stb, már van értelme időről beszélni, viszont a mennyek és ami ott van is a teremtés része, Isten trónjának, ülőhelyének mondja ("az egek Nékem ülőszékem a föld lábaim zsámolya, minő ház amit készítetek nékem"), de nem egy állandó valami, hanem Ő azt úgy hajtja össze, mint egy ruhát, ami elavult, azok (egek=mennyek) is mulandóak, Ő viszont örök, évei nem múlnak el stb. (Zsid. 1.) Szóval az egek (mennyek) is az állhatatlan (azaz elmúlandó) dolgok közé tartoznak, meg is lesznek tisztítva az apostoli tanítás szerint, tűz által, mikor az elemek égve felbomlanak. Remélem az, hogy valami elmúlhat elég nyomós érv amellett, hogy nem áll az időn kívül, mint Ő.
Az ünnepi zsoltárra való hivatkozás meggondolandó, de szerintem ha van is benne valami inkább arra vonatkozik, hogy ígéret szerint, már ha ketten vagy hárman egybegyűlnek az Ő nevében, közöttük van, ez számomra nem egy üres beszéd, vagy szólam, hanem megtapasztalható valóság, és nagyon jó dolog, amit átadni sem tudok, mert tapasztalni kell. Jó és hálaadásra való ok, hogy az Ő ígéretei igazak és tényleg tapasztalható (testünkben is, a test-vérek között) a Jelenlét, hogy nem hagy minket árvákul addig sem míg tart a nap és míg el nem jön ama nap, mikor az ÚR, az Emberfia visszatér nagy hatalommal és az égnek felhőiben.
Az apa-anya-gyerek dolgot
nem a szentháromságra vonatkoztattam, és inkább csak egy gondolat, egy kérdés volt nem megállapíts, hogy Krisztusban van ez a hármasság, hisz Benne teremtetett ez a három, viszont Krisztus tükörképe az Egynek, az Atyának, de ugyanígy azt is vélem, hogy Krisztuson keresztül van a Szellem is, mégpedig Isten 7 szelleme: a Jelenések említi, hogy a Báránykán van a hét szarv, ami ugyanaz mint a trón előtt álló hét Szellem, ami Isten hét szelleme (mindegyiknek neve is van, ha jól tudom, az Ézsaiásban, mint: Bölcsesség, Igazság, Erő ... stb.), azaz a hét Szellem Krisztuson keresztül árad, rajta keresztül a miénk, mint ahogy írva is van. "rájuk lehelle, és monda nékik: Vegyetek Szent Szellemet".
Szerintem az eddigiekből már kiderült, hogy nem fogadom el a szenthágomság tant ahogy tanítanak ama felekezetekben, és hogy az Egyetlen Igaz Istennek az Atyát tartom, és a Fiát az Ő Küldöttjének (azaz Apostolának), erről tanúskodnak az írások is, az apostoli tanítástól kezdve a Jelenésig, hogy Ő az Egyetlen, az Atya és nincs más olyan mint Ő. Mondhatni szigorúan vett "monoteista" vagyok ebben a tekintetben, mert Jézus Nevében Hozzá, az Egyhez imádkozok, Neki adok hálát, Ő a Jó, Ő az Igaz, a Kőszikla, a Szent és Istene és Atyja Krisztus Jézusnak is! És Ő az, aki a felmagasztalta őt és ajándékozott neki olyan Nevet (a sajátját), mely minden név felett van, hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké és minden nyelv vallást tegyen arról, hogy a Felkent Jézus
Úr, Istennek, az
Atyának dicsőségére!
Tehát egyetlen (egy) Istennek az Atyát tartom, mint ahogy írva is van, "legyen egy test és egy Szellem, miként elhivatásotoknak is egy reménységével hívtak el titeket, legyen egy Úr, egy hit, egy bemerítés,
egy Istene és Atyja mindeneknek, s aki mindeneken uralkodik, mindeneket áthat, és mindenekben bent lakik." (Ef. 4.4) vagy máshol mondja: "mert
egy az Isten, egy a közbenjáró is
Isten és
emberek között az Ember(fia) Krisztus Jézus." (I. Tim. 2:5) vagy ismét máshol "s addig tart érvénye (tételesen adott törvény), míg eljön a Mag, akinek az ígéretet adták, az angyalok adták parancsba,
közbenjáró (Mózes) kezén át. A közbenjáró (lsd. Krisztus az új szövetség közbenjárója) pedig nem egyhez tartozik,
ellenben az Isten egy." (Gal. 3:19) stb.
>>Vallásközi párbeszéd topikomban jártál már?
Nem.