Kedves ChonGhe!
A következő gondolataim támadtak kajálás közben, ami a témánkkal kapcsolatos:
Mégpedig, hogy hogy lenne/tehet valaminek/valakinek a
képe teljesen más a mint az valami/valaki, akiről a kép "képet ad"? Ha tükörbe nézek, csak magamról adhat képet a visszaverődő fény, vagy ha fénykép készül rólam a létrejött fény-KÉP (icon) képe lesz nekem, aki vagyok, ami mást nem mutat(hat), csak engem. Isten esetében viszont ez a kép AZ ember (mert kicsoda olyan mint Isten? az ember), de Isten maga nem lenne "ember"-i, holott a képe az, vagy valami egészen más a kép mint az amit a kép kiábrázol? Távol legyen, bár lehet hogy most emberi módon szólok, de szerintem van benne valami. Na meg abban is Isten változatlan az írások szerint, így a kép sem sokat változhat, ha maga akiről a kép készül nem változik ábrázatra. Nos, ha Krisztus az első Ádám (az ember) Isten képe (férfiú s asszony, majd gyerek-> szentháromság, EGY család, képe az EGY-nek?) és akinek fénye megromlott, a romboló által, de a második tökéletes (maradt), aki felette is van mindeneknek, hiszen a mindenség és maga az Ádám is általa lett (A Kertben), és Ő az Isten dicsőségének visszatükröződése és az Ő valóságának képmása (Krisztusról szólok), aki miután megszabadított a romlandóságból (megtisztított bűneinktől) felült az Ő jobbjára: ő az Ember fia, de ez nem a testé lételére vonatkoztatható elsősorban, hanem a már fentebb említett kép kapcsán: mégpedig, hogy Isten az az EMBER, akinek a fia az EMBER fia, és egyben ISTEN fia, a kettő nem áll távol egymástól, mint ahogy a kép sem a kép forrásától. Nos, ilyen értelemben gondolom, hogy lehetséges az, amit a próféták is sugallnak (akiket idéztem), mégpedig, az EMBER-fia és ISTEN-fia (a kettő között nincs különbség eme gondolatsor szerint)
Lehet, hogy most eretneknek, meg mindenfélének fogsz tartani, az is lehet, hogy megbotránkozol, de ezeken gondolkoztam. Az ebéd is fonom volt, van nékem eledelem, amiről senki sem tud, csak jól meg kell rágni. :) (Rág-rág)
Üdv