Szia!
>>de mivel próféta volt Dániel, miért ne használhatna jövőben bekövetkező tartalmakat megjelenítő fogalmakat?
Egyrészt Dániel jelenidőben beszél a látomásáról (amit éppen látott), másrészt azt is vedd figyelembe, hogy az evangélisták idejében nem volt hivatalos kánon, és élt az Énok, és Ezdrás prófétai könyvként való használata (nem farizeus, hanem esszénus vonal elsősorban), azaz mikor az ÚR, számtalan alkalommal magáról úgy beszél, mint Emberfia (Barnasa), mindenki tudta, kiről beszél (amit ezen írás írója is említ), de mivel nem ismered ezeket, ezért most idézem, a mennyei emberre vonatkozó részeket, mint Dánielen kívüli forrás, amit a farizeus vonal szeretett volna eltüntetni:
Énok 46.1. És ott, láttam Őt, aki a Napok Feje [Idők Előtti, Korok Ura] volt, és a Ő feje fehér volt mint a gyapjú,
s vele volt egy másik lény, kinek kinézete olyan volt mint egy emberé. Az ő arca kegyességgel volt teljes, olyan, mint a szent angyaloké. És megkérdeztem az angyalt – aki velem volt és minden titkot megmutatott nekem –, az
Ember Fiát illetően, hogy ki ő, honnan származik és miért jár ő az Idők Előtti mellett? És válaszul ezt mondta nekem: Ez az
Ember Fia, akié az igazságosság és akiben az igazságosság lakozik, és aki feltárja a rejtett kincseket; mert a Szellemek Ura kiválasztotta őt, és ő győzelemre rendeltetett a Szellemek Ura előtt, örök igazságosságban. És az
Ember Fia, akit itt láttál, kiveti majd a királyokat és a hatalmasakat a kényelmes székeikből [és az erőseket az ő trónjaikból]. Megszünteti az erősek uralmát és fogait töri a bűnösöknek. 5 És ő az, aki le fogja majd vetni a királyokat a trónjaikról és országlásukból. Mert azok nem magasztalják fel Őt és azt sem ismerik el alázattal, hogy honnan kapták az hatalmukat. 6. És alacsonyra hozza az erősek ábrázatát, és szégyennel tölti őket meg. A sötétseg lesz azoknak a lakhelye, ágyaik pedig férgek lesznek. És nem lesz reményük arra, hogy ágyaikból felkeljenek, mert nem magasztalják fel a Lelkek Urát. 7. Mert ezek azok, akik a mennyek csillagait bírálják [és kezüket a Magasságos ellen emelik], és a földet tapossák és azon laknak. Minden cselekedetük igazságtalanságról tanúskodik és erejük a gazdagságukban van. És a hitük pedig olyan istenekben, melyeket saját kezeikkel csináltak. És ők megtagadják a Lelkek Urának nevét. 8. És üldözik az Ő gyülekezetének házait és a hűségeseket, mindazokat, akik a Szellemek Urának nevén függenek."
Tehát úgy ír róla Énok, mint Emberfia, aki Isten mellett áll, és ebbe a pozíciójában Ő a Kiválasztott is, aki arra rendeltetett, hogy győzzön. Miután hússá lett, majd feltámad, feltámadt mennyei testében ugyanaz az Emberfia lett (mennyei ember, szellemi testben), aki volt előtte is, új funkciójában, minthogy Úrrá és Krisztussá tette az Atya mindenek felett, mindeneket alá rendelve, kivéve persze Önmagát, és arra vár, hogy ellenségeit lábai helyezze, mint kisszéket (zsámolyt). (a régi korokban szokás volt, hogy a legyőzött ellenségekre ráálltak a királyok amikor lóra szálltak, azaz zsámolyként használták, innen a kép)
IV. Ezra 13:3
És figyeltem, és íme, a szél egy emberforma alakot alkotott, amely a tenger szívéből jött ki. És figyeltem, és íme,
ez az ember a menny felhőivel együtt szállt; és amerre csak fordította az arcát, minden megremegett tekintete alatt, És amikor csak felhangzott hangja a szájából, mind, akik hallották szavát, megolvadtak, mint a viasz, amikor a tűz melegíti.
.........
25-27. Ez pedig a látomás értelme: Ami az embert illeti, akit a tenger szívéből láttál feljönni,
Ez az, akit a Magasságos sok időn át elrejtett, aki majd megváltja az ő teremtését; és ő fogja irányítani azokat, akik megmaradnak. Ami a szelet és tüzet és vihart illeti, amit az ő szájából láttál kijönni,
............
35 "De Ő a Sion hegyének tetejére áll majd, És eljön Sion és láthatóvá lesz minden embernek, előkészítve és felépítve, ahogyan láttad, hogy a hegy kéz érintése nélkül lett kifaragva. És
Ő, az én Fiam, megdorgálja majd az egybegyűlt nemzeteket az ő istentelenségük miatt (ezt jelképezte a vihar),"
>> Ha Krisztus preegzisztensen ember lett volna, akkor az felveti azt a gubancot, hogy miért is kellett megszületnie a földön Máriától?
Ha figyelmes voltál erre is választ ad, de az írásban is megvan, vagy talán én is meg tudom fogalmazni: Azzal, hogy megszületett Máriától elsősorban nem az emberré válásán lényegi, mert előtte is az ember volt, mint mennyei ember, hanem hogy
hússá (görögül sarx) lett, a zsidó levél írója (2. rész) úgy fogalmaz, hogy belépett a hús és vér közösségébe, avagy Jánosnál még egyértelműbb: "Az Ige (Logosz) hússá/testté (sarx) lett, közöttünk vett szállást és mi megláttuk dicsőségét, mely olyan volt, mint az Atya
mellől érkező Egyszülöttnek dicsősége: kegyelemmel és igazsággal teli."
Az apostol ennek célját is leírja, és kihangsúlyozza, nem az emberré válást, hanem hogy testté (földi, érzéki sarx) lett:
Róm. 8.3 "Mert a mi a törvénynek lehetetlen volt, mivelhogy erőtlen volt a
test (sarx) miatt, az Isten az ő Fiát elbocsátván
bűn testének hasonlatosságában és a bűnért, kárhoztatá a bűnt a
testben."
Ef. 2:15 "Az ellenségeskedést az Ő
testében, a parancsolatoknak tételekben való törvényét eltörölvén; hogy ama kettőt egy új emberré teremtse Ő magában, békességet szerezvén; s hogy megbékéltesse az Istennel mind a kettőt,
egy testben a keresztfa által, megölvén ezen az ellenségeskedést. És eljövén, békességet hirdetett néktek, a távol valóknak és a közel valóknak, mert Ő általa van menetelünk mindkettőnknek egy Lélekben az Atyához."
Kol. 1:19. "Mert tetszett az Atyának, hogy Ő benne lakozzék az egész teljesség és hogy Ő általa békéltessen meg mindent Magával, békességet szerezvén az Ő keresztjének vére által; Ő általa mindent, a mi csak van, akár a földön, akár a mennyekben. Titeket is, kik hajdan elidegenültek és ellenségek valátok gonosz cselekedetekben gyönyörködő értelmetek miatt, most mégis megbékéltetett. Az Ő emberi
testében a halál által, hogy mint szenteket, tisztákat és feddhetetleneket állasson titeket Ő maga elé:"
I. Pét. 2:23. "A ki szidalmaztatván, viszont nem szidalmazott, szenvedvén nem fenyegetőzött; hanem hagyta az igazságosan ítélőre: A ki a mi bűneinket maga vitte fel
testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk:
a kinek sebeivel gyógyultatok meg, mert olyanok valátok, mint tévelygő juhok; de most megtértetek lelketek pásztorához és felvigyázójához."
Remélem választ tudtam adni.
Üdv