bigbabylon Creative Commons License 2009.10.24 0 0 67956
Üdv DezsoKE

"Ha Usain Bolt botladozva, rossz technikaval futna a vilagcsucsot, mit mondanal? Azt, hogy jo technikaval meg tobbre lenne kepes. A jo technika az alapja a harcmuveszeteknek (ahogy minden sportnak is). Attol, hogy valaki tehetseges, es rossz technikaval is masok ele tud kerulni, meg rossz a technikaja. Ki kell javitani."

De mi számit rossz technikának és mi számit jónak?Mert lehet ,ami mozdulat ma a versenykaratéban jónak számit,azzal semmire nem jutottál volna annak idején,mikor a bőrödre ment a dolog.Pont ezért mondom,hogy "jó"technikát nem lehet ugy kialakitani,hogy beleerőltetsz embereket számukra idegen dologba,hanem a jó technikát,magadnak alakitod ki,egy dolgot tartva szem előtt,hogy eredményes legyél.Persze nyilván a jó(!)alapelvek paraméterein belül(mert oktalanság nem felhasználni azt amit nyilván nem hülye emberek csiszolgattak évtizedeken át)amit egy jó tanár megmutat és logikusan elmagyaráz.

Egyébbként emlékeim szerint voltak olyan afrikai futók,akik európai szemmel bűnrondán futottak(rossz technikával)mégis lealáztak mindenkit.Meglehet ha beleerőltetik egy neki teljesen idegen mozgásba,sokkal rosszabbul fut.De ha ő maga,tanácsok,példa alapján erre ráépitve csiszolja saját magát,akkor javulhat.
Ezért mondom,hogy a hatékonyságnak kell csiszolni a technikát,az rossz ha valaki rád erőltet tőled idegen dolgot.

"A regen fennallo harcmuveszetekben mesterek sora alakitotta a mozgast olyan hatekonyra, ahogy csak sikerult. Egy fiatal kis picsa nem lesz hatekony rossz mozgassal."
Pedig az,és erről beszélek,tudnillik megnyeri a versenyeket,és sajnos,ma ez számit hatékonynak,mert ez a célja az egésznek.Funakoshi a versenyszemmel nem szép
age zukijával le tudta ütni az ellenfél fejét,de nem lett volna helyezett a kata bajnokságon.De Chaplin se lett első a Chaplin hasonmás versenyen:)
Nem tudom mikoriak a videok,sok idő nem lehet közöttük.Az is lehet,hogy amit láttál hibát,egy fárasztóbb edzés után szétesett mozgás okozta,fene tudja.

"Nem, ezt Mati sensei mondogatta."
Egyszer ,úgy tudom,indult egy kata versenyen,amin azért nem lett első,mert a birók nem,vagy rosszul ismerték a katát:))Na.amugy a csajszi,meg aMati közötti különbség szvsz mutatja amiről beszélek.Mati sensei egy harcos,ő harcolt a katában,a csaj meg versenyző,ugy csinál mintha harcolna.

"Voltak jok, nem tudom, most milyen formaban vannak, illetve mennyit fejlodtek azota."
'90 körül egyetlen embert,egy csajt ,tudok, aki szerintem hozta ezt a szintet mint a japán lányka,de ez ,ismétlem,a személyes véleményem csupán.

Előzmény: dezsoKE (67952)