Aurora11 Creative Commons License 2009.10.24 0 0 83

Szia!

 

"Ha exponensciális a csökkenés, akkor csak jól írta a Gézoo, ha felemeli az árnyékolást, akkor minden alkalommal újra energiát kell fogyasztania a szétterülő mágneses mező felépülésének és lehűlne a mágnes. Hameg a mágnes folyamatosan sugároz, akkor meg az emelgetéstől független a mágnes energia vesztesége és lassan elgyengül."

 

Gézooval sokat beszélgettünk és arra gondolok,hogy Ő úgy képzeli el,hogy a sztatikus teret is fotonok áramlása alkotja.

A   mágnesből időegység alatt átlagosan ugyanannyi áramlik ki,mint ami beáramlik,és ezt úgy lehet érzékelni,hogy a sztatikus tér is egy picit fluktuál,mert csak átlagosan oltják ki egymást. A klasszikus elméletben ezt a pici fluktuációt el lehet hanyagolni. Mikroszkopikus méretekben azonban az energia áramlása jelen van,amik csak makroszkopikus méretekben tud kiátlagolódni. Ha az elektromágneses mező időben változik,akkor jelenik meg csak eredő fotonáram,és ez makroszkópikus mennyiségű energia szállítását jelenti. 

 

 

 

 

 

Az állandó mágnesekben olyan atomok vannak,amikben a belső elektronhéjon párosítatlan spinű elektronok vannak. Vegyük például a vasat. A párosítatlan elektronok hullámfüggvényei kölcsönhatnak a fém külső       elektronhéjának

(elektronfelhő)egy elektronjával,és a belső héjon levő elektronjának spinjéval ellentétes irányba állítja. Ez ugyanolyan kicserélődési kölcsönhatás miatt alakul ki,mint a kovalens kötés,vagyis hogy az elektronfelhők átfedik egymást. És a külső héjon levő elektronok  spinje  mind ellentétesen állnak be a legközelebbi vasatom elektronjának spinjéhez képest,és egymást úgy befolyásolják,hogy szinkronban álljanak be,és ennek eredménye az lesz,hogy az összes vasatom spinje azonos irányú lesz egy doméntartományon belül. És a vasatom kis mikrokristályai külső mágneses tér nélkül több doménre oszlik fel. A domén az a tartomány,ahol az összes spin azonos irányba áll. Ha külső teret kapcsolunk be,akkor az összes domén egy irányba probál állni. Van amelyiknek ez könnyen sikerül,van amelyiknek nehezen. A lágymágneses anyagokban a domének már  gyenge külső tér hatására is egy irányba tudnak beállni. Ilyenkor saját belső mágneses tere is lesz ,ez jelenti a mágneses megosztottságot. Ha kikapcsoljuk a külső mágneses teret,akkor a megnőtt domén újra szétesik eltérő irányba orientálódott ki doménekre,amiknek átlagos tere nulla lesz, a lágyvas szinte teljesen lemágneseződik.

Viszont,ha van a lágyvasban egy pici gyenge belső feszültség,akkor bizonyos domének megszorulnak,és a tér kikapcsolására sem képesek teljesen visszarendeződni rendezőtlen állapotukba,így megmarad egy pici remanens mágnesség.

Kemény mágneses anyagokban nagyon nagy belső feszültségek vannak,amik akadályozzák a domének forgását,haladását,így egy doménbe rendeződését(tér irányába állását). Gyenge külső mágneses tér nem is tudja mágnesezni. Viszont nagyon erős mágneses tér le tudja küzdeni a belső feszültséget,és a domének egy irányba állnak,de az erős mágneses tér megszünésével a domének nem térnek vissza eredeti rendezetlen állapotukba,mert az a belső feszültség ilyenkor is fellép. Így az erős mágneses térben fellépő mágneses megosztottság a mágnesség megszünte után is fennmaradhat. Ez okozza a permanens mágnesek állandósult mágneses mezejét. Ha viszont elég magas hőmérsékletre hevítjük a mágnest akkor a belső feszültségek okozta potenciálhegyeken a hőmozgás át tudja a doméneket segíteni,így a mágnes elveszti a mágnesességét.(vagyis a domének ismét rendezetlenül helyezkedhetnek el) De az állandómágnesség állapota éppolyan nemegyensúlyi állapot,mint például a túlhűtött folyadék,amire példa az üvegek(akár a spinüveg).Vagy a túlhevített folyadék,ami a kazánban van,és ami kazánrobbanást okoz,ha belekerül egy porszem,ami megszünteti a túlhevített folyadék állapotot. Minden nemegyensúlyi állapot előbb-utóbb egyensúlyi állapotba fog jutni. Így az állandómágnesség is előbb-utóbb meg fog szünni. Ha a mágnest felhevítjük a Curie-pontja felé akkor elveszíti az állandó mágnesességét. De szobahőmérsékleten is előbb-utóbb gyengül a mágnessége,mert mindig van olyan erős hőmozgás,ami átsegíti a doméneket a belső feszültség miatti potenciálhegyen. Ez nagyon lassú folyamat,de ha lassan is megy,akkor is előbb-utóbb sikerül. Nagyon lassan,sok idő múlva az egész mágnes lemágneseződik. Ha mondjuk mechanikai ütések érik,akkor ez egy picit meggyorsítja. Aki lassan jár,tovább ér!:)

 

 

Ki lassan jár tovább ér!:)

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (79)