Törölt nick Creative Commons License 2009.10.21 0 0 682

Az Oltáriszentség nem "egy arany ereklyetartó edény, a benne elhelyezett ereklyével" hanem:

Oltáriszentség (lat. Sacramentum Altaris): az →Eucharisztia neve amiatt, hogy az →oltáron jelenik meg, és az oltáron lévő →tabernákulumban őrizzük. A II. Vat. Zsin-ig (1962-65) a magyar nyelv csak ezt a nevet használta. - A nép ősi nyelve az ~ szót őrzi inkább. Az ~ben jelenlévő Jézus Krisztust imádás illeti meg (→szentséglátogatás, →szentségimádás). Az ~ vétele (→szentáldozás, →betegellátás) a legbensőségesebben egyesít Istennel.

 

"Amikor valaki leborulva imád mondjuk egy Mária-szobrot, akkor a gondolattársított személy Jézus szülőanyja."

 

Senki nem imádja sem Máriát, sem a szobrát. A letérdelés még nem imádás. Imádás annyi, mint Isten gyanánt elis­merés és Istenként való tisztelés. Ha mi katolikusok letérdelünk a Mária-kép előtt, ezt azért tesszük, mert Szűz Máriát igenis mély tisztelettel tiszteljük s ennek a tiszteletnek a térdre­ereszkedés egyik méltó és megengedett kifejezése. Ha a protestánsok azt mondják, hogy csak az az igaz, ami a Szentírásban van, hát mutassák ki egyszer, hol tiltja a Szentírás a nemimádó tiszteletnek térdelés által való kifejezését?

 

"Vagyis tökmindegy, hogy valaki az aranyedényt, vagy a kőből, fából faragott szobrot imádja-e, vagy azt, amit az a szobor megjelenít. Egyiket sem szabad imádni.

 

Imádni csakis a Teremtőt szabad. Minden egyéb bálványimádás."

 

Teljességgel egyetértek veled. Azonban jó lenne ha megérted, hogy egyetlen katolikus sem imád sem szobrot, sem aranyedényt, sem semmil másból készült egyéb képmást.

http://www.depositum.hu/balvanyimadok.html Bálványimádók a katolikusok?

Előzmény: Ábtahám (670)