Eddy N Creative Commons License 2009.10.20 0 0 186

Ha teljes pincéd lesz, akkor nem úszod meg a fal körüli kiásást, oda is kell a bitumenes szigetelés, ha már a többi helyre azt teszel. Folytatólagosan, egymást átfedve kell feltenni. A vízszintes és a függőleges sík hogyan fog találkozni?

A drain-lemez témát nem árt körbejárni. Nekem is először szigetelésvédő lemezt akartak eladni felületszivárgó lemezként. A kettő közt annyi a lényegi különbség, hogy előbbin a pogácsák (dudorok) befelé vannak, és a pince vízszigetelésének a mechanikai védelmét látja el. Utóbbin a pogácsák kifelé vannak, és rákasírozott geotextília van. Ez az, ami képes elszivárogtatni a vizet.

 

olvas0 kérdésére válaszolva: nem, talajvíz ellen nem véd, ez nem hermetikusan zárt burok.

Ahogyan a neve is mondja: elszivárogtatja a nedvességet a faltól, az lefolyik a draincsövezett kavicságyba. Enélkül nem sokat ér feltenni a lemezt. Annyira azért nem olcsó.

Az agyag valóban nem túl szerencsés ide. A helyes kialakítás az lenne, ha a pince padlószintje alá kb. 20 centit lenyúlna a lemez, itt kb. 40-50 cm széles, 30-40 cm magas kavicságy, benne draincső (pl. bekötve egy drain alagútba, persze megfelelő lejtéssel). A draincső mindenképp a padlószint alatt legyen! Felette én nem tölteném vissza az agyagot, hanem keverni kéne egy kis sóderrel, homokkal, hogy javítsd a vízáteresztő képességét (a kavicságyat természetesen alul-felül geotextíliával körbe kell venni!). Szerencsés esetben a pincefal hőszigetelésére lehet felerősíteni a felületszivárgó lemezt, ami így remekül megáll, amíg visszatöltöd a földet.

Tényleg, hőszigetelés nem lesz a pincén? Mire fogod használni az ottani helyiségeket?

 

 

Előzmény: GuMiSZu (184)