A maják szerint sem lesz világvége 2012-ben
"Tavaly jöttem vissza Angliából és már könyökömön jön ki ez az egész" - utal 2012-re egy idős maja indián, aki szerint az elméletek a nyugati civilizáció szüleményei.
Apolinario Chile Pixtunnak már elege van a maja naptárból kiolvasott 2012. december 21-i világvégével kapcsolatos kérdésekkel. Vége lesz a világnak, vagy sem? - teszi fel a kérdést a Discovery is. Természetesen nem - állítja az idős maja indián. "Tavaly jöttem vissza Angliából és már könyökömön jön ki ez az egész."
Pedig a világvége hisztéria még csak most fog kicsúcsosodni, amire a hamarosan a mozikba kerülő "2012" című film is rátesz néhány lapáttal. Lesz benne bőséggel földrengés, meteorzápor, szökőár, és persze a Fehér Ház is menetrendszerűen elpusztul. Az amerikaiak jelentős része tart a fenti dátumtól, fiatalok és idősebbek egyaránt. A guatemalai Chile Pixtun szerint a végítéletnapi elméletek a nyugati civilizáció szüleményei, nem a majáké.
(...)
A virágkorukat i.sz. 250 és 900 között élő maják igen jártasak voltak a csillagászatban. Hosszú Számítás elnevezésű naptárukban - ami i.e. 3114-től indul - nagyjából 394 éves időszakokat, úgynevezett baktunokat jelölnek. A 13 a maják szent száma, a 13. baktun pedig megközelítőleg 2012. december 12-én ér véget. "Ez a teremtés egy különleges évfordulója" - magyarázta David Stuart, a Texas Egyetem maja epigráfiai szakértője. "A maják soha nem mondták, hogy a világ véget ér, soha nem regéltek semmi rosszról, csupán feljegyezték ezt az évfordulót."
(...)
(A cikk hosszabb, érdemes elolvasni.)