ayantaqe Creative Commons License 2009.10.13 0 0 36
Urak!

Az IMF-hitelünkről folytathatnánk egy kis eszmecserét:

- 30milliárd € fölött a nemzetközi tartalék (augusztus +943millió €, október +240millió € - ez le lett hívva, vagy csak 54millió?)
- államadósság GDP 80%-a, 2011 előtt nem prognosztizálnak csökkenést még ilyen nadrágszíjnál sem, utána viszont 10%-pontost is el tudnak képzelni
- kaptunk egy év lehívási haladékot, a maradék 2,9milliárd SDR-t négy részletben kaphatjuk meg. Köszönhetően annak, hogy 'éltanulók' vagyunk, még ha hitelköltésben is.

Ez jelenleg a helyzet. A kérdéseim:

Először a választásokkal kapcsolatosan:
- valóban előnytelen szerződést kötöttünk az IMF-el, a Fidesz retorikája helytálló, mikor gyenge pozícióról beszél és kormányra kerülés esetén az újratárgyalásról? Ha igen, miért előnytelen a szerződés?
- valóban lehet megszorítások helyett gazdaságélénkítéssel felpörgetni a motort és tartani a hiánycélt? Jelen exportpiacaink és a belső fogyasztás lehetővé teszi ezeket?
- a várhatóan populista intézkedések hogyan fogják befolyásolni a hiánycélt?

Az eddigiekről:
- szerintetek mire költötték (költik) a hitelt, annak mekkora hányadát pl. árfolyam-stabilizálásra? Valóban kvázi rögzített-árfolyamrendszerben működünk, vagy a piac szabályozza azt? Ha igen, mekkora ebben az MNB felelőssége és mennyi a kormányzati pressziónak? Simor elleni támadás-sorozat is ennek része volt vajon?
- mennyit költenek, ha költenek, export-támogatásra, gazdaságélénkítésre?
- mennyi pénz van meg valóban a hitelből és mennyi a dekoráció?

Megköszönöm, ha páran reagáltok. Nem parttalan vitát szeretnék, hanem álláspontokat látni, ütköztetni.