Aerion Creative Commons License 2009.10.12 0 0 197

 

Az időközi választások részvételi aránya nagyon alacsony, az egykori MSZP szimpátiát mutató választók roppant mértékű inaktivitása miatt. Ezek az emberek zömükben nem fordultak a Fidesz felé, nem támogatnak más pártot az egykori helyett, hanem hallgatnak. Természetesen beszédes a hallgatásuk is, mivel ha továbbra is támogatnák korábbi támogatottaikat, azt most is megtehetnék, megtehették volna legutóbb Dombóvárott is.

 

Nem tették. Kérdés, hogy miért nem. 

 

A szocialista-liberálisok egyik kedvenc véleménye, hogy azért nem, mert az időközi választások ezeknek a választóknak nem számítanak, csak az érdekli őket, amikor éles, országos választási helyzet van. Ennek az érvelésnek a gyengéjét a tények alkotják, amelyek ellentmondanak nekik. Éles választási helyzet volt 2006. október 1-én, és az MSZP önkormányzati szinten összeomlott. Éles, országos választás volt június 7-én, és az MSZP lista megsemmisítő vereséget szenvedett. Éles belpolitikai csata előzte meg, az egyébként sorsdöntőnek is tekinthető 2008. március -i népszavazást, ahol Magyarország egyetlen településén sem győzött a kormányoldal.

 

Más szocialista-liberálisok úgy érvelnek, hogy ahol az MSZP-SZDSZ jelöltje menet közben elbukott, azért nem támogatják az újabbat, vagy a régi-újat, mert mert túl nagy a botrány. Például Dombóvárott, korrupción bukott el a szocialista polgármester, majd akkor éppen eg yilyen ügy után választanának megint szocialistát? Na de Gegessy esete ellentmond ennek az érvelésnek is. Gegessy ma is polgármester, csak országgyűlési mandátumáról mondott le, a pótlására kiszemelt MSZP jelölt mégis megalázó vereséget szenvedett. Biztos, mert nem volt annyira ismert. Na de Szili Katalin, ő talán nem volt ismert, Pécsett, saját pályán szenvedett akkora politikai vereséget, amelyre eddig a város történetében példa sem volt.

 

 

Szerintem egész más az oka az egykori szocialista szavazók inaktivitásának, ez pedig a kiábrándultság. Nem bíznak többé a politikusaikban, és elhiszik, hogy nem alkalmasak az ország, vagy épp egy település irányítására, még egy olyan se, akit korábban nem is ismertek irányító szerepkörben. 

 

Emiatt sokan távol fognak maradni a 2010-es választástól, ebből következően a választás részvételi aránya igen alacsony lesz, viszont az első forduló érvényességéhez az kell, hogy a választók 50,01 %-a szavazzon, ehhez pedig az kell, hogy az egykori MSZP szavazók több mint fele elmenjen voksolni. Én nem tételezem fel, hogy ezek majd többségükben a Fideszre szavaznak, mint ahogy azt sem, hogy halott (SZDSZ), vagy épp korrupt (MDF) pártot támogatnának, se ismeretlent (LMP), de azt se, hogy radikális jobboldalit. Ebből következően azt kell gondoljam, hogy mégis az MSZP-re szavaznak majd, és ha ez így lesz, előállhat egy olyan helyzet, hogy az első és a második jelölt között a szavazatkülönbség akár 35-40 % is lehet, de ha nem éri el a az egyik jelöltre leadott voksok aránya az 50 %-ot, akkor második fordulóra kerül sor, aminek tétje gyakorlatilag már nem lesz.

 

 

Előzmény: mociga (189)