Afrikaans8 Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1986

"hogy ki írt róla ? Nézz fel a fejlécre !"

 

Én ezt írtam: "Kevéssé látszik hihetőnek, hogy az említett szkíta közösség légüres térben, ősnemződés útján keletkezett volna". S írtam ezt a sztyeppe szkítáiról.

 

 

"Leköteleznél, ha egynéhányra felhívnád a figyelmem"

 

Még arra sem vagy jó, hogy magyarul elolvasd, amit készen eléd raknak...

 

 

"ki lett belőlük ???"

 

Egy részüket például feltehetően dáknak nevezték el, amely megjelölés eredeti jelentése lehetett akár 'rabló, útonálló'. Más részüket talán a "vizigótok" soraiban kereshetjük.

 

 

"hogy valamit tudjál róla"

 

Köszi, legközelebb ne kínáljál meg ilyen vadbaromságokkal.

 

"Menander Protector nem kevesebbet közöl, mint hogy ... az avarok, tehát éppen szkíták ... Erre rímel Teolaktosz Szimokatta közlése (VII. 7,7-8,6), amely szerint az avarok törzse ugyanis, mint mondják, a legvitézebb a szkíta népek sorában"

 

A toposz klasszikus példája.

 

 

 

"mind Menandernél, mind Theophylactosn ál sűrűn bukkan föl a Targitiosz név mint egy avar főember neve. E név bizony nem az Altájból származik, viszont azonos a szkíták Hérodotosz által lejegyzett ősapjának nevével, Targitaoszszal"

Tekintettel arra, hogy a VI. század második felében Európába költöző varkhoniták nemcsak egyes szarmata maradékokat hódoltattak, s nem csak őket használták fel a bizánciakkal való kapcsolatfelvétel, illetve a későbbi tárgyalások során (vö. "Szarósziosz"), ezen nincs semmi csodálkoznivaló.

Előzmény: kisharsány (1980)