medvegyu Creative Commons License 2009.10.07 0 0 5826
Ha túl nehéz a füzet, vagy bármiért zavar, nem kell magaddal vinned.
Szerintem minden rendező elfogadja, ha végigviszel egy üres - akár vízálló - lapot, amire gyűjtöd a bélyegzőt, vagy leszeded az utolsó lapot, ha egyáltalán van bélyegzés.
De szerintem inkább az a kérdés, hogy mi legyen benne az itinerben és milyen formában.

Egy igényes szintmetszet la. A4, 100 km fölött két oldalas A4. Kell? Szerintem igen.

Egy táblázat jelzésekről, jelzésváltásokról, szintről, távról, ellátásról: nem minden, de egy tömör kivonat ráférhet A5-re.

Pecsételőlap minimum A5 - tudom ennek szükségessége vitatott, de szerintem bizonyos értelemben optimális megoldás, egyszerű, olcsó, emlék, hazaviszed, elrakod, később akármikor előveheted, felírhatsz rá közben részidőket, rajta van megszáradt verejték, az időjárás lenyomata :-).

Térkép kivonat a kijelölt útvonalról? Ha van szöveges itiner, az részben pótolhatja, különben egy hosszabb túrán sok elágazó esetén ez többször A4, ha olvasható méretet szeretnél.

Ahol a kiadott térképek megtévesztésig nem jók, oda mindenképp kell térképkivonat is.

Persze lehet olyan is, hogy végig kijelölöd az útvonalat saját jelzéssel, ami megspórolja a fenti itinert.
Ennek vannak kockázatai, leveszik, átkötik, vagy mégse olyan egyértelmű, mint ahogy elképzelted és akkor mi a támpont, ha nincs itiner?

Itt kicsit elkanyarodnék az itinertől:
A saját jelzések után véletlenül mindig szokott kint maradni, így a Budai-hg., Pilis, tele van ilyenekkel, de még a Mátra is.

Ez nem csak azért baj, mert épp ttúrával, futóversennyel szennyezünk vizuálisan az erdőben, ami önmagában is nagyon nagy öngól, hanem mert óriási támadási felület.

Ezért is pártolom a turista jelzések felújítását, sajnos még abban is keresnek fogást egyesek (pl. magánerdőkben). Az egyéni kint marad jelzésekkel kapcsolatban viszont jogos a kritika, és az évek alatt befektetett munkából (kijelölés, leszedés) a jelzéskarbantartás is bőven kifutná.

Persze a legjobb ha pár ezer ember is van az útvonal mentén, mint az UTMB-n :-), és magashegységban halad az út, ahol kevesebb a nem egyértelmű elágazó, földút.






Előzmény: ChKaresz (5824)