x20fan Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1230
Egyszer talán nmár írtam, hogy egy késben két dolog lehet drága, a név és a penge anyaga. A méret, súly, alak, markolat könnyen másolható, és lehet olcsó.
Vagyis az olcsó kés is lehet szemre, használatra ugyanolyan, és ugyanolyan élesre fenhető is, de hamarabb veszíti az élét. Viszont akkor könnyebb élezni is.
Tehát aki nagyobb összeget ad egy késért, az nehezebben fogja fenni, viszont ritkábban is lesz szükség a fenésre. Hosszabb lesz az az idő is, amit az éles és a már fenni kell állapot között tölt a kés. Mert ha csak 5 percre kell használni, akkor nem fog nekiállni egy 10 peres fenésnek vagy elszaladni köszörűshöz, egyrészt nem akarja összecsapni, másrészt vág az még. Az olcsó késsel viszont minden használat előtt lehet egy fél perces munkával friss, jó élet készíteni, így még az is lehet, hogy az olcsó késsel többbször lehet dolgozni élesen, mint a drága késsel.
Nekem van olyan késem, amihez még a követ sem kell vizezni, csak úgy szárazon húzok párat, aztán párat még halványan, és átesik a hagymán. De ezt minden nap használat előtt érdemes megtenni.
Előzmény: ZsuR (1229)