Állományjavító Creative Commons License 2009.09.30 0 0 345

A nukleáris fegyverkezésről, az atomsorompóról meg az Atomenergiaügynökségről  - függetlenül most a Baradei-féle vezetés konkrét megítélésétől - az a véleményem, pontosabban állításom, hogy eddig még soha egyetlen államot sem akadályoztak meg abban, hogy nukleáris fegyvert állítson elő, ha ez volt a célja. nem akadályozták meg sem Indiát, sem Pakisztánt, sem Észak-Koreát, sem senkit, akiről tudunk.

 

És ha akar, Dél-Korea vagy Japán vagy akár Lengyelország is holnaputánra kifejlesztheti - az eszközei és az indokai megvannak hozzá.

 

Erre egyszerűen nincs meg az eszköztáruk, nem képesek kikényszríteni a döntéseiket, de még a vizsgálataikat sem, különösen olyan államokkal szemben, amelyeket, despotiák lévén, egy ilyen ügyben tökéletesen hidegen hagynak a szankciók, hiszen az elérhető nyereség nagyobb, a lakosság meg lényegében érdektelen, sőt, a szankciók ürügyén még jobban fanatizálható.

 

Mivel pedig a nukleáris fegyver igen sajátos politikai és katonai felhasználású eszköz, nyilvánvalóan érdek fűződik a korlátozásához. Minden eset különböző, hiszen a nukleáris fegyver végső soron csak egy fegyver, s ezért, most eltekintve az esetleges balesetektől, az a komplex politikai helyzet teszi veszélyessé, amelyben zsarolásra vagy bevetésre felhasználhatják.

 

Az atomfegyverek terjedésének tényleges korlátozását, mégpedig két esetben, de észak-korea nemzetközi atomcsempészetével is összefüggésben, egyetlen állam valósította meg, amely így az atomfegyverek elterjedésének mindeddig egyetlen hatékony őre.