Szervusztok,
Én belgyógyász-reumatológusként szeretnék jelentkezni a fórumba.
Nemrég jöttem haza az USA-ból, ahol RA-val kapcsolatos kutatómunkát végeztem (granulocita ellenes antitestek). Most készül pHD-m Immunológiából.
Szivesen állok mindenki rendelkezésére, dolgozom a Pestszentimrei rendelőben hetente 3X (ez egy vadi új, mindennel felszerelt modern rendelő nem messze az M5-től), valamint hetente 1-2X a Budai Irgalmasrendi Kórházban. Bátran hivjatok mobilon: 30/9245533, minden gyulladásos beteget megpróbálok 1 héten belül megnézni.
Csak pár fontos szempont a betegségetekhez:
1. Legfontosabb a gyulladásos folyamat leállitása!!! Az aktiv betegséget minél hamarabb le kell állitani, a gyulladás visszafordithatatlan károsodásokhoz vezet. Ezért vállaljuk a "mérgek" alkalmazását is.
2. Óriási a marketingje a biológiai terápiának, ne dőljete be nekik. Valóban fantasztikus lehetőség, de a terápia alapja ma is a "bázisterápia", főleg a methotrexát. Heti 7.5 mg az csak méreg, heti 15-25 mg-ban már van valami terápiás mellékhatása is. És kell hozzá fólsav (anélkül dupla méreg, sőt orvosi hiba!). Ha valakit jól beállitanak MTX-ra és birja, jók a laborok, hosszú ideig tünetmentes lehet. A betegek többsége beállitható bázisterápiával. A biológikumok gyorsan hatnak és jók, de a hosszú távú sikerességük kérdéses, és ha már nem hatnak, akkor ott a zsákutca. Nem mondva, hogy a fertőzésveszély óriási... Szóvak a biologikum az ADEKVÁT dózisú bázisterápia elégtelesége, illetve mellékhatások esetén jön szóba. A mellékhatások pedig gyakran kivédhetők, pl. van gyomorvédelem, vagy methotrexate injekció is...
A biologikumok lobbija óriási, 5 beállitott beteg után reptetik az orvost amerikai kongresszusra, a betegvizsgálatokkal kapott pénzekkel a mai gyatra bérek megsokszorozhatók, de ezt sajnos Ti nem látjátok. A methotrexate régi szer, lényegében nincs marketing tevékenység mögötte, de már az Arava-val sem lehet repülni, sőt még egy fitness hétvégére sem eljutni...
Még egy fontos. Az igazi nagy szakértője az RA-nak Szekanecz Zoltán Professzor Úr Debrecenben, mind orvosi, mind emberi szempontból kiválóság. Debrecen fényévekkel jár Budapest előtt a betegség felismerését, gondozását, kutatását illetően, az ő csapata a legjobb....