Szia!!
Nincs rend abban az előszobában csak fel van söpörve benne mindennap kétszer reggel és este a kutyák miatt. :DDDD
Köff a bókot, sztem is elkezdett a feka valahogyan kinézni bár még korántsincsen készen... Még kell egy fél év neki hogy a végleges formáját elérje. Most a szezon alatt picitfogyni fog, lévén intenzívebb lesz a meló, egy kis izmot is magára szedett az utóbbi hónapokban, ez most még menni fog rá. Nőni már nem fog, inkább csak alakulni.
MÁS: Kutyasuli. Egy valamit meg kell értened. Ugyan neked egy retrievered van, de sima kutyasuliba viszed, ami nem rossz. Kezdő gazdi-kezdő kutya párosításnak meg főleg. DE! Tudnod kell, a kutyasuli is szolgáltatás. Amiből megélnek emberek. A szolgáltatás pedig akkor jól jövedelmező, ha folyamatos és sokáig tart. Az alapengedelmességi feladatokkal a gazdit nem lehet ott tartani X hónapon keresztül... Hiszen saját magad is láthattad, az alapokat már Te magad beletetted Ginába, ez nem nagy ördöngősség. Pusztán azzal hogy kérdeztél tőlünk és csináltad, illetve én személyesen mutattam neked pár dolgot. Ezeket a cifrázásokat (Menet közben álljon, meg mittomén én még mik) tölteléknek hívom. Ettől nem lesz a kutya jobb vagy okosabb, ez nálam a felesleges kategória. De ha a sulit amit választottad csinálod, el kell fogadnod h ők így dolgoznak. (az nem lenne biznisz, ha 4-5 foglalkozás után kikopnának a gazdik... Tiszta sor.)
Ezeknek az engedelmességi feladatoknak egy továbbfejlesztési része már inkább felkészítés egy BH vagy egy IPO vizsgára. Amit persze csinálj ha látod értelmét.
Én máshogyan látom a dolgokat, és ezt nem csak azért mondom, mert én vadászkutyázom. Én olyan dolgokat tanítok meg a kutyámnak, amiket fontosnak tartok, azokat viszont alaposan, és minden helyzetben megkövetelve tőle. Ilyen a lábnál követés, sípra és kézjelre ülés minden helyzetben, illetve a behívás. A többi (irányítás, előreküldés, kerestetés, stb.) már a munka miatt kell. Annak hogy a "állva" maradjon helyben, semmi értelmét nem látom. Minek? Helybenmaradjon és kész. Ezt ugye retriever ülve teszi, a jelölés pontossága érdekében. Ha már elfekszik az az unalom jele. És nem hiszem h a fekvő kutya stabilabb mint az ülő.... Ez nem azon múlik. Hanem a parancs komolyságán.
Tegyük tisztába az ül, ott ül, fekszik, ott fekszik, áll, ott áll, marad parancsot is kutyasulis szemszögből. Orsival "vitáztunk" ezen. Tök felesleges véleményem szerint ennyi parancsit adni. Ők azzal magyarázzák, hogy a sima ül, az h leül. Az ott ül az az, hogy leül, Te meg elsétálsz, addig helyben marad, de behívod. A maradnál pedig soha nem hívod be, hanem visszamész hozzá. Ugyanez a többire vetítve is. Én csak a maradot használom. És a kutya addig ott ül amíg nem kap ellenkező parancsot, vagy vissza nem megyek hozzá. Úgysem fogod a kutyádat órákon keresztül ültetni, hacsak nem komolyan melózol vele, vagy nem vagy tréner, aki az óra alatt a saját kutyáját ülteti a pályán kívül. Persze Te döntésed mennyi felesleges dologgal terheled le az agyát, mindenesetre Rosie kutyáját sikerült ezzel elb@szni, mikorra végre felfogta, hogy nem kell.
Példa. Múltkor mezőn gyaksi, Kyra és Carlos. Kyrát dolgoztattam (azaz a férjem küldte, én voltam a segéd) , fekát leültettem tőle 10 méterre. Kyrának mentek a jelölések és az elhozások. Feka ott ült addig (hozzáteszem én olyan 40-50 méterre voltam mert én dobtam a Kyrának), amíg nem kapott más parancsot. Közben elbringáztak a mezőn mögötte, meg a németjuci is ott nyomult arrébb. Nekem ez a normális. Az utolsót elhozattam vele, jutalmul a stabilitásért. Azért nem jó ennyire szétkapni a dolgot, mert mindíg alakulhat úgy a helyzet hogy azt hitted visszamész a kutyáért, mégis be kell hívnod. Ilyenkor mit teszel? Hiszen ha azt teszed bele h adott parancsból soha nincsen behívás, akkor onnan be se fog jönni.
Koki... Természetesen ez nem a jutalmazós módszer. A kutya azért fogja megtenni h rögtön lefekszik mert különben kokit kap. Ebben az esetben kikényszerítés van (mint a perforce apport). Én nem szeretem.