:-)))
A csillagászati ősz kezdete szeptember 23. Napéjegyenlőség - őszi napforduló. A sötétség és világosság egyensúlyát a mérleg jelképezi.
Szeptember 24.-én az éjszaka hossza tavasz óta először haladja meg a nappalét, s a Szűz havát mától a Mérleg hava követi a sorban.
Régen nemesfémmel /arany, ezüst.../ fizettek az emberek. A súly mérték /sékel, mina, tálentum.../ meghatározásában fontos kellék volt a mérleg. Később egyszerűsítették a fizetés módját, a nemesfémből érméket-pénzérméket verettek, de annak súlyát továbbra is ellenőrizték.
Forgalmas utak mentén, út kereszteződéseknél, folyókat átszelő hídlábaknál... vámházat, kaput állítottak. Vámosok, adószedők mérlegelték az átkelés árát.
A kapus - hidasjátékok ezt a régi hagyományt őrzik. A hídon, kapun való átkelés az életben beállott változást is jelképezte.
Hidasjáték:
- Itthon vagy-e , hidasmester? - Itthon vagyok, csak most jöttem.
- Eressz által a hídadon! - Nem eresztlek, mert leszakad!
- Ha leszakad, megcsinálom. - Mivel tudnád megcsinálni?
- Győri gyönggyel, gyöngyharmattal /sárarannyal/.
A hidasmester ekkor felemeli a kapuszerűen kitartott jobb karját, s azt mondja: "Átmehettek". Mögötte áll a kaput tartó két gyerek, akik előzetesen összebeszéltek, hogy melyikük az "aranyalma", "aranykörte".
Dal:
Hold, hold, fényes lánc, fényes kapu zárja,
Nyisd ki kapud Gergely gazda, vámot adok rája.
A gyerekek kézenfogva járnak, átbújnak a kapu alatt...,amikor a dal az utlsó szótaghoz ér /"...rá-ja."/, a kaputartók leeresztik a kaput. Aki előtt a kapu lezárult, azt megkérdezik: " Kihez mész: "aranyalmához, vagy aranykörtéhez?" A választól függ, hogy melyik kaputartó gyerek mellé áll. Azzal fog most már ő is kaput tartani. Így már két kapun kell a gyerekeknek kanyarogva keresztülhaladniuk. A játék így megy tovább, egyre több gyerek tart kaput, s egyre fogy a hídon átvonulók sora. Minden új kaputartó új nevet választ magának a " Kihez mész?" kérdésre. Addig játszuk, míg egy pár marad.
:-)))