C50 4509 Creative Commons License 2009.09.21 0 0 1762

Üdv!

 

Az almamelléki kisvasút 600 mm nyomtávolságú, ennek ellenére mi H0e -ben (1:87, 9mm) modelleztük. A PIZZA terepasztalunk is H0e-s.

Sőt, Almamelléket 0e -ben, 1:45, 16,5mm -ben is :-)))))

 

Igen ha szigorúan ragaszkodtunk volna az előírásokhoz H0f és 0f lett volna, de a H0f műszaki problémák, és a Z vágányok, váltók csillagászati ára miatt, a 0f pedig azért nem valósult meg, mert akkor senkihez sem tudtunk volna csatlakozni a moduljainkkal.

 

H0e vágány:

Van a TILLIG-nek, a ROCO-nak, sőt a PECO-nak is.

TILLIG: minőségi termék, készletről nem rendelhető.

PECO: a legjobb minőségű vágányokat gyártja európában, szinte minden építési nagyságú modellvasúthoz. Magyarországon senki sem forgalmazza, nem rendelhető.

ROCO: szintén  kiváló minőségű, készletről rendelhető.

Én ez utóbbit használom, kifogástalan. Az árakról, szálítási határidőkről tájékozódj a magyar kereskedők honlapjain.

A gyári talpfák műanyagos csillogását, és a sínszálak sárgaréz színét jól orvosolja a modellfesték. Ha saját magad készíted a vágányt modellező lécből, nyáklemezből, szeggel, sínszállal, azt ugyanúgy festeni kell, mint a műanyag ízű gyári, kész vágányt. A saját vágányépítés szakmai ismereteket, gyakorlatot, szerszámokat és komoly elszántságot igényel, de nem lehetetlen, sok FAKÍR választja ezt a megoldást.

Én nem ajánlom az N-es vágány használatát, mert ugyanúgy hozzáférhető a H0e, és ez nagyságrendekkel jobban néz ki, szakmailag helyes, és a saját elvárásaim szerint is megfelelőbb -nekem. Vesd össze az igazi kisvasúti pályáról és a modellvasúti vágányokról készült fotókat.

linkek:

Almamellék: http://users.atw.hu/pecsigyors/alma.html

PIZZA: http://users.atw.hu/pecsigyors/pizza.html

H0e vágányépítés: http://www.jagsttalbahn-modelle.de/ ott a technik/Gleisselbstbau és Weichenselbstbau menü pontok.

plussz segítség: http://pecsigyors.atw.hu/Jegyzet%201.pdf ott főleg a 4 és 5 oldal.

Üdv, "Lukács Úr"

:-)))))

Előzmény: GYURMA 944 (1760)