GUI-s alkalmazások Linuxra is vannak, most sem
links alól írok. :) Csupán azt tolerálom nehezen, amikor nénányan csak legyintenek a shell script-ekre. Mit értek átalakítás alatt? Például nyaralási képeket át szoktam konvertálni kisebb méretűvé, hogy egyes képek e-mailben is küldhetők legyenek. A script-em inputja alkönyvtárnevek. Ezen alkönyvtárakat mélységében bejárja, s a bennük lévő összes képet összeszedi, kimenetként pedig hűen leképezi ugyanazt a directory struktúrát, csak valamilyen konvenció szerint módosítja a neveket, s ide generálja a kicsinyített képeket.
Másik példa. Bejár egy adott alkönyvtár alatt mindent, s az összes könyvtár- és filenevet ékezetlenné alakít. Kezeli az esetleges névütközéseket is.
Amúgy nem volt rá szükségem, de bármit alakíthatnék: méretet, gammát, szépiává konvertálhatnám, s így tovább. Wav-ot mp3-ba vagy ogg-ba egy java-s, GUI-s konvertálóval - jRipper - alakítok, de azért ezzel, mert ő parancssoros utility-kat hív - lame, oggenc -, így pontosan megadhatom, hogy változó vagy statikus bitrátát szeretnék-e, milyen tömörítési arányt - ha úgy tetszik, minőséget -, mi legyen a filenevek generálásának konvenciója, stb.
ha zenecd-t irsz automatikusan atalakitja ahogy kell, ha ipodra toltod akkor isÉs innentől kezdve vacak az egész. Hagy én döntsem már el, mit szeretnék, ne ő helyettem. Lehetne audio formátum, file-ban wav, file-ban raw data, mp3, ogg, ezek is milyen paraméterekkel konvertálva, stb.