Don Vittorio Creative Commons License 2009.09.15 0 0 8218
""Szted ezt csak a farizeusoknak mondja Jézus, sztem meg nem."
Ha Jézus a farizeusokhoz szól, akkor nem máshoz szól. Ha szerinted máshoz szól, akkor nem azt akarod érteni az Írásból, ami le lett írva."

Nehéz ügy ez. Ma nincsenek szó szerint farizeusi irányzat szerint vallást gyakorló vallásos zsidók, tehát ma a dolog visszafelé értendő: nem a szó szerinti farizeusoknak szól, hanem abban segít, hogy felismerjük, kik azok, akik úgy működnek, mint a korabeli farizeusok.
E tekintetben egyébként _eleve_ a szabályszerű vallásgyakorlók - vagy a vallásokat szabályok mentén gyakorlók - vannak veszélyeztetett pozícióban. Mára a HGY is ott tart, mint amit 20 éve még mindannyian bíráltunk, amikor az egyéb történelmi vagy "eltörténelmiesedő" felekezeteket aprítottuk. Ma már a hágyésnek lenni is vallás, épp csak egy kicsit más, mint a többi. De ugyanúgy kialakultak a szabályok, amelyeket ma már készpénzként elfogadnak a belépők (el is kell fogadniuk), de a kialakulásukra már nem emlékeznek. Bizonyos szabályok úgy születnek, hogy a születésükkor kialakult egy szituáció, és annak a megoldásából lett szabály, mára meg már csak a szabály maradt, a szituációt meg senki nem ismeri. (Pl. a görögkeletiek földre köpése, amikor a templomukba bemennek.) A kemény vallás az, amikor már nem csak nem ismerjük az eredeti szituációt, hogy rájöhessünk, kell-e, akarjuk-e a szabályt magunkra vonatkoztatni, hanem már másokat is be akarunk a szabály alá nyomni, és haraxunk, ha valaki egyáltalán vizsgálni akarja a szabály jogosságát és alkalmazhatóságát. A

HGY-ben ugyanúgy kialakultak a státuszok, mint más vallásokban, bár, még annak meg kell lennie, hogy a mai státuszban lévők kihalnak, és a helyükre más kerül (öröklési viszonyok és szabályok), de egyébként egy szóval úgy jellemezhetném, hogy a HGY belső struktúrája rendi (a szó történelmi értelmében). E tekintetben az, amit a király, bárók, kisnemesek megfeleltetéséről írtál N$ tanítása alapján épp ugyanúgy igaz, ahogy az is, amit kongruens írt korábban, hogy mennyire irracionálisan középkori a HGY és a hágyés észjárás.
Előzmény: tatort (8202)