Kedves Hozzáértők!
Segítségeteket kérem, mivel laikusként idén szüretelnem és ezt előkészítenem kell. Kérdéseim: a hordók idén nem voltak kénezve, jelenleg kívülről fehéres penész van rajtuk itt-ott (a tavalyi bor nyár elején fogyott el), jól gondolom nem elég csak kimosni-szárítani és kénezni, hanem szükséges egyéb teendő is? A szüret 26-án lesz, másfél hetem van rendbehozni őket (már amennyire lehet).
A szüret előtt mennyivel kénezzem ki a hordókat? (1-2 nap vagy már most is lehet?)
A szőlő fajta szerint vegyes, kb. 1/3-a Othello, a többi fehér, saszla és csemegeszőlő is van közöttük. Mennyi ideig hagyjam a bogyókat állni a kádban mielőtt préselném? Elég neki egy nap? Tavaly egy rozé színű-jellegű bor lett belőle.
A hordót kotyogóval célszerű lezárni? Mennyi idő után kell kb. fejteni először? És még egy a mi pincénkben a bor állítólag csak akkor áll el, ha 19-20 fokos és cukorral javítják a fokot (cukor nélkül 16 fokos volt). Ez jó megoldás, vagy lehet másként is? Bocsánat a sok kérdésért. A válaszokat és segítségeteket előre is köszönöm (lehet email is: agasbogas1@gmail.com)