freex Creative Commons License 2009.09.07 0 0 11249
Persze tudom, hogy ups-t visszatáplálóvá alakítani nem sétagalopp. De az intelligensebbeknél (APC Smart sorozat) mindent mikrokontroller vezérel, megvannak benne a bemeneti feszültség figyelő áramkörök, kimeneti d/a átalakító, izmos trafó, h híd. Igazából némi mahinálással meg a mikrovezérlő programjának teljes újraírásával nem lehetetlen megoldani.
Egyébként egy primitív visszatápláló áramkört nem nagy kaland megcsinálni. Nemrég egy külföldi fórumról kiollózott kapcsolási rajzot be is raktam ide, 2 trafó, 2 fet meg pár ellenállás. Meg is építettem, szépen ketyegett is, csak épp az órát nem forgatta vissza. Sajnos elég gyatra mosfet-eket sikerült kiszerelnem valahonnét, így mivel nem tudtak rendesen zárni, nem tudtam plusz energiát vinni a hálózatba. Vagy csak nagyon keveset, ami az órát még nem forgatta vissza.
De dolgozom a kérdésen, ha sikerülne pár komoly igbt-t összeszedni rendes h-hídnak, meg egy méretezett trafót, biztosan működésre tudnám bírni. Az igaz, hogy hatásfokilag nem lenne túl jó, de még mindig többet érne, mint a vacak akkukba dönteni az áramot, aminek nagy részét örökre elnyeli.
Előzmény: erbe (11245)