gazo2 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 67
Kedves Levelezőtársaim!

Az előzőekben jeleztem, hogy nagyon nem tetszik nekem a celebezés, mely bizonyos médiumok szinte minden mondatában szerepelt. Sokkal hamarabb, mint reméltem, most mintha kiveszőben lenne.

Időről-időre megjelennek bizonyos nyelvi divatok, melyekben lehet, hogy csak az a visszatetsző, hogy túlzottan sokszor ismétlődnek. Például egy időben szokás volt, hogy a nyilatkozó kézmozdulattal mintegy idézőjelbe tette a mondanivalóját. Egyszer megszámoltam, egyetlen napon tizenötször láttam ezt a kis mozdulatot a televízióban. Eltelt egy év, és ritkán találkozom már vele.

Ami megmaradt: " Jeleztük az illetékesek felé." Talán a "felé" választékosabbnak hangzik, mintha azt mondanánk, hogy az illetékeseknek. Az "alsó hangon" helyett már hallottam azt is, hogy "alaphangon". Változatlan él, hogy "3 óra magasságában". Az viszont még nem hallottam, hogy "1 óra mélységében".

Változatlanul elszomorít a nyelvi durvaság, trágárság, ami körülvesz bennünket. Sajnos, e téren tökéletesen megvalósult az egyenlőség a férfiak és nők között. (Természetesen itt sem szeretnék általánosítani.)

Tisztelettel:
Gál Zoltán

Előzmény: gazo2 (64)