Jesu Creative Commons License 2009.09.06 0 0 16996
Átszámoltam gyorsan az éves fogyasztásomat házra(>PH)+fűtésre(pellet)+hmv(villany/pellet)+villany+1db kocsi (Lupo 3L/20Ekm).

Mind iszonyat spóros megoldás, mégis picit átlépem a 15E kWh-t (~18340), de ha napkoli csinálja már a HMV-t, akkor épp beleférek. Tehát akár reális is lehetne, modern épülettel, átgondolt életvitellel.

De eszembe nem jutna ennyi pénzt "kidobni" 10k-s PV rendszerre, pláne eladósodással. Amortizációt, stb számolt vki??? Ezt ki is kell egyszer cserélni.
Jelenértéken számolva, MOST ~20-30%-al többe kerül a PV rendszer kiépítése, mint amennyit a lehetséges élettartama alatt mindezekre kifizetek. Gyakorlatilag sosem térülne meg, vagy kis szerencsével addigra, mikor totál megdöglik a cucc. (20-25 év?) Tehát az erre az időszakra szükséges teljes rezsidet le kell tenned egyösszegben, vagy megfinanszírozni bank segítségével. (bőrt is lehúzza rólad)
Arról nem beszélve, hogy a jelenlegi rendszerem, házam ára sem éri el az előbb megadott körítés árát. Persze, ha mindent úgy veszel meg, más a helyzet, tehát nincs távol a "valóságtól", de a véleményem az, hogy a mai valóság torz, és sokan koppannak majd, amikor kiderül számukra mindez.
Előzmény: halaloszto (16995)