Maz Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8525
Kedves Bemérő!

Elsőként nem hinném, hogy a tisztjeid szántszándékkal hazudtak volna neked. A Néphadseregben általánosan elterjedt volt, hogy a saját technikát teljes mértékben akár kapcsolási rajz szintjéig ismerték, de a mellettük levő technikáról azt se tudták, eszik-e, vagy isszák. Volt olyan hivatásos katona, akit én világosítottam fel, hogy a teherautó, amit évekig vezetett az nem Rába-MAN volt, hanem Csepel D 566. Hallomásból terjedtek a hírek, hiszen a nagy kiváncsiskodást nem szerették.

A képen egyébként valóban légvédelmi rakéta látható (Szerintem Dvina, de remélem HPASP kijavít, ha tévedek és Volhov. És ha jól tudom elvi lehetősége ennél is megvolt az atomtöltetnek.). De ilyen nem volt Tapolcán. Nemrég néztem egy régi moszkvai dísszemlét és - ha jól emlékszem - Hardy Mihály ott föld-föld rakétának titulálta és úgy adta elő, mintha a rakétát erről az utánfutóról indítanák.
Nos ez nem igaz. Ez egy TZM, egy szállító-töltő kocsi, ezen elfordítják a rakétát és rácsúsztatják az indítóállványra.
Amit láthattál, az ugyanilyen vontató és hasonló félpótkocsi, amin a Luna, és a SCUD rakétáit is szállíthatták. Volt egy tengelyes, ami egy rakétát vitt, és két tengelyes, aminek a kerekeit a királycsapon keresztül meg lehetett hajtani.

Luna rakéta az egytengelyes szállítókocsin:










Luna leemelése a szállítókocsiról MAZ-200 alvázra épített K-51 daruval és rátöltés az indítóállványra már modernebb K-52 daruval (Még Luna, tehát lánctalpas):











Luna indítóállvány egy régi Ország-Világ magazinból:













Luna-M utántöltés a ZiL-135 utántöltő járműről:
Előzmény: bemero49 (8521)