ratio Creative Commons License 2009.09.04 0 0 409
1922 ??? Esetleg nem 1932
Apukám mindig azt mesélte, hogy az erőmű az angoloké volt és ezért nem bombázták. Persze ez így nem teljesen volt igaz. Azt találtam róla, hogy:

"A tervnek ipari és pénzügyi körökben nem voltak hazai támogatói. Kandó és Verebélÿ 1924-ben Londonban, az Elsõ Energia Világkonferencián ismertette a dunántúli villamosítási tervet, amely felkeltette az angol pénzügyi körök figyelmét. Végül a Power and Traction Finance Co. 1926-ban ajánlatot tett a tervmegvalósítására. Az angol támogatás feltétele volt, hogy a beruházás 26%-ára angol cégek kapjanak megbízást. (Emiatt késõbb sokat támadták.) Az ajánlatot 1927-ben fogadták el és a kölcsönök felvételére, valamint a beruházás lebonyolítására létrehozták a Magyar Dunántúli Villamossági Részvénytársaságot. A dunántúli villamosítási terv eredetileg Várpalota mellett tervezte, de végül 1927-ben
Bánhidán jelölték ki a létesítendõ országos erõmû helyét. Verebélÿ szervezõkészségének köszönhetõ, hogy 900 nap alatt az erõmû felépült, és 1930.
júniusában mûködni kezdett."

Tehát itt is (mint a MÁK Rt-nél) volt külföldi (itt angol) hitel az építményen. Még jó, hogy vigyáztak rá hadi körülmények közt is! Aztán persze elvesztették, mert államosítás jött. Így volt Angol :)
Előzmény: Törölt nick (407)