IDE1.szolo Creative Commons License 2009.09.01 0 0 53
Érdekes ahogy teljesen külön számítják az egyéni és a listás érvényességet... Mert ugye nem kötelező mindkét szavazatunkat leadni.
Ezáltal előfordulhat, hogy egyéniben meglesz az 50%, de listán ennek ellenére mégse.
Alapvetően a következő variációk lehetnek egy egyéni körzetben:

1. érvényes az 1. forduló, miközben érvényes a megyében a listás szavazás. (ha valaki 50% fölött nyer, akkor itt nincs is 2. forduló:)

2. érvénytelen az 1. forduló (=50% alatti részvétel) de a listás érvényes, mert a megye többi körzete 50% fölé vitte a "területi" részvételt! Ekkor a 2. forduló HELYETT csak az egyéni jelöltekre szavaznak ÚJRA.

3. érvénytelen az egyéni és a listás is. Ekkor a 2. forduló HELYETT mindkettőre ÚJRA szavaznak.

4. érvényes az 1. forduló egyéniben, DE érvénytelen a megyében a listás szavazás*. Ekkor az egyéniben 2. fordulót tartanak, amellyel együtt a listákra ÚJRA lehet szavazni.
4.b. ha valaki 50% fölötti eredménnyel** nyeri ezt a körzetet egyéniben, akkor ugye itt nincs 2. forduló:) - viszont a megismételt (megyei) listás szavazásra akkor is fogadják ebben a körzetben IS a választókat. :)))

* vagy azért, mert mindenhol kevesebben szavaztak a pártlistákra, mint az egyéni (többnyire szintén párt-!) jelöltekre, vagy azért, mert a többi körzet alacsonyabb részvétele lehúzta a megyei átlagot az 50% alá
** vagyis ugye az 50% fölötti részvétel 50%-ával (+1:)
Előzmény: Hierro Nyh. (49)