tőr Creative Commons License 2009.09.01 0 0 19599
Ez elképesztő! Trója is magyar volt! Nem tudtad? :-]

Péterfai János István: A magyar Trója

"... Trója tehát nagyon ősi város, történelme közel ötezer éves, és talán azt is megelőlegezhetjük, hogy történelmének nincs vége. Kr.e. 5000-től Krisztus születése idejéig terjed ez a történelem. És ki tudja, mit hoz a jövő?

Lakóinak nyelve teljesen bizonyosan magyar volt, de a lakosság gyakran vegyes nyelvű is lehetett...

...Apolló neve az Apoló és Ápoló magyar eszmeiségből táplálkozik, mert ezek a magyar nyelvű szavak tökéletesen kifejezik Apolló nevének és istenségének valódi jelentését és eredetét. Apolni magyarul azt jelenti, hogy Csókolni. Apolló a Csók, a Szerelem istene. Ápolni azt jelenti, hogy az elesett, beteg embert Ápolni kell, amihez Apolló, az Ápoló segítségét is kérnünk kell. Ezek a roppant finom nyelvi sajátosságok csakis a magyar, vagyis a szumer nyelv szerint érthetők meg. Apolni és Ápolni Apolló attributumai. Kell ennél több nyelvi bizonyíték? Az Apol női párja az Apolka, ami „csókocska”, etruszk variánsa Aplu. Apolló a Nap egyik megszemélyesítője, Apa-Lu, vagyis Apa-Ló formában Apa-Nap a jelentése. A Lu, Lau, Laó, Ló elsődlegesen Nap és Ragyogás, azután Ember, végül Ló, amely Nap-jelkép.

Poszeidon és Apolló, a két szumermagyar isten azt a részét építette Trójának, amelyet Pergamónnak neveztek. Ismert egy Pergamón nevű város is, amelyet bizonyára trójaiak alapítottak. A név a magyar Per és a Gamon elemekből áll. A Per a Par, Ber, Bar párja, eredeti értelme Magas, Felső, Külső, Vár, Magas-Ház, Ház. Ezrével nyüzsögnek a magyar nyelvben, de tömegesek az indoeurópai nyelvekben is, amelyek az ősi szumermagyar nyelvből származnak. A Gam jelen van Eszter-Gam nevében is, Kom alakban szintén elterjedt, értelme „Fallal körbe vett város”. A Gamó jelentős szócsoport tagja a magyar nyelvben, de a Gamma betű neve is is Gam és Ma nevekből állt össze, amelyben a Ma a Hely klasszikusan ősi neve..."



Tovább is van, de nem bírja a számítógépem, majd' lángra gyullad úgy izzik a lelkesedéstől....