öntőszacsa Creative Commons License 2009.09.01 0 0 7746

Jó szerencsét!

 

Nakkösség: én tudlak, ha visszakapom a Selmecbányaiak Emlékkönyve könyvemet, amiben részletesen írnak róla.

 

Helyes út = Balektízparancsolat + négy alappillér.

 

Nem olyan bonyolult ez.

 

Ismételjünk:

 

1. balek kus!

2. balek kuss!

3. balek kusss!

A baleknak (gólyának, pogánynak) egy joga van a kötelességét teljesíteni. Leginkább csendben maradni, figyelni, tanulni. Ez nem zárja ki azt, ha valami nem megfelelőt lát, akkor ne tehetne ellene, de azt a megfelelő (ha ő is firmává válik, nem pedig avatják) időben és helyen.

4. balek légy illedelmes!

A balek tartsa be az alapvető viselkedési szabályokat.

5. balek ne légy falánk!

A balek na zabáljon, ne vedeljen, ne habzsolja az élvezeteket, kvázi tartson egy határt.

6. balek ne légy konfidens!

A balek ne akarja jobban tudni azt, amit még nem is látott. A balek ne akarja a firmát/firmáját kioktatni, kritikát megfogalmazhat, de azt is csak magában, abból a célból, hogy ő már ezt ne tegye meg. (pl ne csináljon olyat az elsőévessel, ami neki sem tetszett 3-4 évvel korábban)

7. balek mutatkozz be!

Ez nem ám csak a név elmondására vonatkozik. A bemutatkozásba beletartozik a mindennapi és a nem mindennapi viselkedés is. Általában ezen bukik a dolog.

8. balek illedelmesen köszönj!

A balek köszöntse azt és azokat amivel és akikkel közösséget vállal. Ha közösség, ahová csatlakozik tajtparaszt/alkoholista/semmirekellő, akkor a balek is úgy fog viszonyulni. Ha a közösség mindenben megengedő, akkor a balek azt fogja megtanulni. Ha a közösség tiszteli és betartja a saját törvényeit, akkor a balek is úgy fog viselkedni. Sőt, az igazán értékes emberek nem az elsőnaptólalkoholisták közül kerülhetnek ki.

9. balek a Firmák asztalához csakis engedéllyel ülj!

Ebben az esetben az asztal egy kép, hasonlat. Az asztal mint ősi szimbólum, ahová mindenki, MINDENKI elhelyezi a munkájának gyümölcsét/zöldségét/húsát/savaborsát, kvázi a teljesítményét. Akinek nincs teljesítménye, annak nincs semmije az asztalon, tehát nincs helye az asztalnál.

10. balek válassz magadnak Firmát!

Firma az, aki a fentieket zsigerből tudja, ismeri, elismeri, használja, életvitelszerűen alkalmazza. A többi az legfeljebb ivócimbora, szexpartner, ismerősidegen, bármi csak nem olyan személy, akivel bensőséges, baráti viszonyt lehet kialakítani.

 

A négy alappillér sem bonyolultabb, mégsem szokott sikerülni. Miért sikerülne, ha a szakmaszeretet abban nyílvánul meg, hogy sikertelenül vizsgázunk belóle? Miért sikerülne, ha az önzetlen segítségnyújtás addig jut, hogy hagyjuk a társunkat lerészegedni, hülyét csinálni önmagából, majd ha okádik, akkor ott hagyjuk, sőt ki is röhögjük?

Hogy folytatnád a gondolat menetet Tőr?


10.§. balek válassz magadnak Firmát!

 

Előzmény: Tőr a Szívbe (7744)