"Érzem én, hogy nem perspektíva ilyen hosszú összetett mondatokat írni"
Dettó. Akár röviden írod, akár nem, a kérdés kérdés marad: honnan akarod tudni? Talán innen?:
"Mondom ezt alapozva mindazon tapasztalati tényre, melyek az éghajlattal, gazdasággal, miegymással kapcsolatban arra engednek következtetni, hogy gebasz lesz."
Aha. Kár, hogy az összes ilyen "tapasztalati tény" semmit nem mond arról, hogy mennyi ilyen és hányféle van, és milyen összefüggések részei ezek (vö. abszolút vs. relatív gond). Az éghajlat magától változik, a gazdaság önszabályozó, és igen, időnként van gebasz is. Ilyen a rendszer, hogy gebaszokon megy keresztül. Ezek nélkül viszont tényleg jogos lenne a világvégehangulat.
"felejtsük el, hogy húsz éven belül elfogy az olaj"
Jó, felejtsük el, annál is inkább, mert nem igaz. Olajhomokban további 400 évnyi tartalék van, de költségesebb kitermelni, ami alighanem dráguláshoz és az alternatív megoldások kutatásának fellendüléséhez vezet. Ha másra nem is, már időnyerésre is jó lesz.
"Aki azt mondja, hogy a például a globális felmelegedés nem fogja megviselni a gazdaságot, hogy az erőforrások kiapadása (jut eszembe, felejtsük el, hogy húsz éven belül elfogy az olaj, meg a szén, még egyezer évig elegendő van mind a kettőből, ami elfogy az a volfram, az indium, félvezetők, amik pl. számítógépek gyártásához kellenek) semmilyen hatással nem lesz a termelésre, és hogy mindezek végül nem fogják azt eredményezni, hogy sok ember sokkal rosszabb anyagi helyzetben lesz, mint most, az az illető nem áll hozzá racionlisan a kérédéshez szerintem. "
Nem azt mondtam, hogy nem lesz hatással a termelésre, hanem azt, hogy a rendszer elég erős ahhoz (sőt, így a legerősebb, ahogy most van), hogy ezen tényezők miatt ne omoljon össze. Különbség. (vö. abszolút vs. relatív gond, itt is)
"Persze meglehet, hogy én vagyok a tájékozatlanabb, de mindaz, amit én tudok, erre enged következtetni."
Akkor nem vagy racionális, mert feltételezed, hogy a rendszer csak annyira komplex, mint amennyit tudsz róla.
""A világ buddhizmusának lényeg pedig az, hogy a világ fütyül Buddhára." - tudom, hogy hülye vagyok, de ezt szintén nem értem"
Akkor nem lennél jó buddhista.
"U.I.: még mindig nem tudom, mi az abszoút gond"
Kár. Szerintem érthető pedig, és még utalásokat is kaptál.
(bocs, ha keménynek tűnik a hangnem, most nem sok időm van udvarisakodni) :-)