SzendGab Creative Commons License 2009.08.28 0 0 7736
Jó Szerencsét!

Sajnos én is látom, hogy az "oktatás" egyre inkább az ivászatról szól. (Mert feltételezem, hogy a balekoktatásról szól a beszámolód.) Mindenféle büntetés, próba, vizsga az ivászattal kapcsolatos. Pedig a hagyományainknak és a nevelésnek nem ez a lényege. Lehet jópofának lenni józanul.
A mi balekoktatásunkon az esti sörözés volt a jellemző. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy reggeli hajtás előtt nem húztuk meg a pálinkás butykost, de ez amúgy is hozzátartozik a vadászathoz. Az pedig, hogy egész nap megittunk 1-2 sört főleg a melegnek volt tudható. Ettől még nem lett egyikünk se "hót" részeg, de még csak kapatos se.
És az este se az ivásról szólt, hanem a nótatanulásról, amihez természetesen öblögetni is kell. És akár hiszitek, akár nem, de volt olyan is köztünk, aki kóla, narancs, stb. társaságában ülte végig az estét, de ezért senki nem tett neki szemrehányást. Tudomásul vettük, hogy nem iszik és örültünk, hogy a társaságunkban van.
Nagyon olyan érzésem van a mai diákok szakmai tudásával kapcsolatosan, amiről egyik oktatónk beszélt. "Aki az erdőn elveszíti a tekintélyét, az a kocsmában még visszaszerezheti." A mai diákok ezek szerint egyből ara készülnek, hogy szakmailag leszerepelnek, de mivel a kocsmában jól teljesítenek, ezért majd tisztelik őket? Ha ez így van, akkor az elég szomorú.

Üdv:

Pici