Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2246

"A hurrik már sémi nyelvű területekre érkeztek"

 

Konkrétan melyekre?

Az akkádokat szerintem hanyagolhatjuk...

 

 

"ind nyelvű lótenyésztő szekerező szövetségeseikkel együtt alapítják meg Mitanni királyságát"

 

Hú, te aztán komoly tudással vagy felvértezve.

Nem szívesen megyek bele ilyen alacsony színvonalú társalgásba, de a kedvedért idemásolok egy részt a méd topik 21. hsz.-ából:

 

"A Kr. e. 1350 körüli időből találtak egy szerződésszöveget, melyben Šattivaza/Mattivaza, Mitanni királya országa isteneire esküszik Šuppilu-liumaš hatti nagykirály előtt. A sorban – az utolsók között – Mi-it-ra, Uru-wana, In-da-ra, Na-sa-at-tita istenek is fel vannak sorolva, „an wenig prominenter Stelle, nahe dem Ende der mitanni-hurrischen Götterlisten”, vagyis kevéssé előkelő helyen, közel a mitanni-hurri istenjegyzék végéhez, ahogy a Reallexikon der Assyrologie (V. kötet, 1976) írja.

 

Mivel a több tucat istennevet felsoroló szöveg végén olvasható négy istennév erősen emlékeztet a Mitra, Varuna, Indra istenek és a Naszátják nevére, melyeket az indek a Védákban jegyeztek le először Kr. u. néhány száz évvel, néhány indogermanista kutató tüstént kijelentette, hogy Mitanninak indoárja vezető rétege volt.

 

Az a kézenfekvő megoldás a derék kutatókban fel sem merült, hogy ezek az istennevek azért kerülhettek a lista végére, mert egy alávetett nép istenei a mitanni nagykirály birodalmának transzcendens lényei közt nyilván nem a legelső sorban kapnak majd helyt…"

 

 

"Kánaánt tartósan nem szállták meg"

 

Ne politikai-katonai megszállásra gondolj...

 

 

"A hurri panteon erősen befolyásólta a hettita vallást"

 

És?

Előzmény: jamaica2 (2241)