Mijo Creative Commons License 2009.08.25 0 0 113

 

Vessük össze egy pillanatra az ominózus időszak egyes hol mindenki, hol igen kevesek által ismert eseményeit!

 

 

Idézek:

 

"Kétségtelen, hogy az Antall-kormány Kalasnyikov fegyverszállítmánnyal segítette a horvátokat a szerbek elleni háborúban. Ezt a magyar kabinet évekig tagadta, s hivatalosan máig sem erősítették meg. Honvédelmi államtitkárként volt-e valamilyen szerepe a horvátok felfegyverzésében és ha igen, mi volt a céja?

 

– Utólag már elmondhatom, hogy az úgynevezett Kalasnyikov-ügy egyik szereplője voltam. 1990-ben Horvátországot jó minőségű fegyverekkel és sok millió lőszerrel láttuk el, így támogattuk a horvát szabadságharcot Nagy-Szerbia ellen.

 

Miért maradt annyiban a kezdeményezés?

 

– A szerb–magyar határra, hat pontra elektronikai felderítő alakulatokat tett ki a honvéd vezérkar, illetve bizonyos alakulatok szóba kerültek arra az estre, ha valami történik. Annak idején beszéltem néhány vezető tábornokkal — akiknek neve maradjon egyelőre a legnagyobb titokban –, hogy mi lenne, ha Magyarország kezdeményezne egy ilyen beavatkozást. A katonai vezetők támogatták a felvetést. Antall József nekem is, és másoknak is többször mondta, valamint kormányülésen is legalább egyszer elhangzott: várjuk meg, amíg Magyarország gazdaságilag megerősödik, és azt is, hogy — ez volt Antall álláspontja, de a helyzet akkor ezt is mutatta — a szomszédos országok meggyengülnek, akkor lehet majd valamit „csinálni”. Tudomásom szerint ennél nem ment tovább a miniszterelnök."

 

 

Akkor most hogyan is zajlottak az időszak eseményei?

 

Vajon minek a jegyében jött létre Baja és a szerb országhatár közötti területen található, egyik kastélyban lezajlott titkos találkozó a szerb és a magyar hadügy vezetői között?

 

Táncsak nem, hogy a szerb-magyar fúzió volt a fő kérdés Horvátországgal szemben?

 

Vajon a legkeményebb embargó ideje alatt milyen meggondolásból gördültek át, ki tudja milyen tartalommal vasúti tehervagonokból álló komplex szerelvények, köztük esetenként kizárólag tartályvagonok Szerbiába?

Hja kérem, ha Kelebia mesélni tudna ...

 

Vajon mikor érkezik el annak az ideje, hogy megtudjunk mindent, de mindent mindarról, mi zajlott körülöttünk, kik, mikor és miként vitték a bőrünket a vásárra, miféle panamák zajlottak néha 180 fokkal eltérő módon attól, mint ahogyan az a balga nép elé lett tárva?

 

 

Előzmény: Mijo (112)