"Viszont amíg nem látom éles helyzetben működni, vagy legalább az élethez nagyon közeli imitált szituációban, addig én is kétkedő vagyok. Továbbra is tartom, hogy a videón lévő úr úgy viselkedik mint egy bohóc. Akármennyire is működik a rendszere. "
Nézd kétségtelenül a showra mennek (amerikai, mit vársz) hiszen el akarják adni magukat. Én sem azt mondtam, hogy ez a követendő út, ahogy csinálja én csak annyit állítottam, hogy abban a formában nem kamu a dolog, hogy a másik úgy csinál mintha elesne és elájulna. Itt tényleg le KO-zák az embert, de én is azt állítom, hogy ez nem harc és csak erre nem szabad alapozni.
"Megnézném mondjuk egy profi utcai csibész ellen a nyóckerben, vagy ne menjünk olyan messzire legyen egy profi kravos vagy defendos az ellenfél. Ha ott is müxik fejet hajtok. "
Ezeken a kyusho szemináriumokon a legnagyobb magyar kartékáktól kezdve az MMA-ig minden féle ember megjelent. Egyiköjük sem vitatta a technikák működését, de szerintem egyikőük sem gondolta azt, hogy a meglévő harcművészeti tudásukat sutba kellene dobni és a kyusho-t mint egyetlen igaz módszert kell követni egy életen át.
Nem tudok mást mondani mint amit már leírtam egyszer. Ha ismered az ember érzékeny és gyenge pontjait és a szükséges támadási szöget, akkor ezzel megnövelted az esélyedet a harcban, de ez nem garantálja, hogy nyerni fogsz. Voltam olyan box klubban, ahol az edző magyarázta a tanítványának, hogy hova érdemes ütni a fejen, hogy a másik lepadlózzon. Ez ugyan erről szól, csak túl van misztifikálva. Egyébként több kung fu stílusban, többek között nálunk a TWCK-ban az oktatási anyag része a Dim Mak, de nincsen túlcizellálva.
Ha megnézed pl a Krav Maga pont ugyan így tartalmazza ezeket:
http://www.scribd.com/doc/7212/Krav-Maga-Pressure-Points-Military-Hand-to-Hand-Combat-Guide
Ez nem hit kérdése ez anatómia, leöntve némi kínai/japán misztikummal. A Dillman féle csoport ezek közül kiválogatta azokat a támadásokat, amivel látványos KO-t lehet elérni és ezt parasztvakításra használja, de ettől még működik.