pernahajder Creative Commons License 2009.08.22 0 0 19535

Ott a pont! Amúgy én is kürtősnek mondom és írom, de igy késő este kurultáj után hazaérvén az ember már alig látja a billentyűzetet. Valami koszlik ott a karika fölött, oszt az ember már csapja is le.  :-)

 

Viszont vannak olyanok is, akik rövid ö-vel ösmerik.... tévesen.

 

A lángost ma is sütik, uccu eriggy és próbáld ki! Amúgy hangulatos vásári forgatagba kerülhetsz és láthatsz mindenféléknek öltözött népeket: honfoglalót, kunt, besenyőt, táltost, csikóst, juhászt, íjászt, hallgathatsz ostorpattogtatást, dobolást, dorombolást, előadást...

 

És - mint áhitattal mesélték tegnap - ma tart előadást maga Szántai Lajos! Aki viszont tényleg Halászhoz mérhető szellemi óriás. Akár meg is hallgathatod. Szerintem a Mikorszkópban nem derülsz olyan jót! :-)))

 

(Zárójelben: egyszer rábeszéltek egy előadására. Koppányról szólt, aki szerinte maga az ősmag s ezt őrzik a somogyi nevek. Levezetése szerint: Somogy fordítva olvasva gyomos, az ősgyom eldobja az ő ősmagját, a mag a földre érvén koppan,  s innen ered a hangutánzó Koppány név, amelyet máig őriz Kaposvár városának neve.

 

Az előadás után bátortalanul kérdeztem a Mestert, hiszen mint annak idején ott élő, diákkorban nyaranta idegenvezetősködő fiatalember, valamennyire ismertem a város történetét: hogyan függ ez össze pl. Rupulvárral avagy Rupulújvárral? Merthogy ez volt a város eredeti neve. Nem válaszolt, csak megrovóan rám nézett a tüzes, átható és szigorú tekintetével. El is szégyelltem magam.)

Előzmény: Tamás (19534)