csiba00 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 17871
Úgy néz ki, hogy sikerült a bodza kérdésem végére pontot tenni. Egy jó barát segített a kifőzésben. Szinte biztos vagyok benne, hogy meg volt ecetesedve mind a két hordó. De az egyik jóval nagyobb mértékben, mint a másik. Ezt alátámasztotta az is, hogy a durvább ecetes szagúból lett 12dl 25°-os alszesz, míg a másikból 31dl 25°-os alszesz. És mint a két hordóban ugyan annyi cefre volt. Azon izgultam, hogy ne menjen át az ecetes illat a pálinkába, de az alszeszek illatán sem lehetett különösebben érezni a savanyú illatot. Tapasztalat szerint ennek mennyi az esélye, hogy majd a kész, érett pálinka mentes lesz minden savanykás íztől?

Lefőzés és hígítás után lett 2,1l 48°-os ital a kb 100/110l cefréből. Közelről megszagolva a hígítás, után elég szúrós, érces az illata, de ha valaki kintről bement a lakásba nagyon kellemes lágy, talán virágos, mézes illat fogadta. Hasonló mint a bodzavirág, legalább is bele lehet magyarázni. Olvastam, hogy ilyenkor hígítás után "sokkot" kap a pálinka, és kell neki jócskán idő míg megnyugszik. Meg is kóstoltuk, de baromira kapart, szúrt, gondolom ez is a "sokknak" tudható be. De az utóíze egész kellemes. Ecetes ízt nem igen érzek benne, talán egy kicsit, de aki még kóstolta azt mondta, hogy ő nem érzi, és csak bemesélem magamnak.
Szerintetek 1-2 hónap pihentetés után várhatóan sokat javul az állapota?
Messziről beleszippantva a levegőbe ilyenkor sajnálom, hogy az első hordónak az alkoholtartalmának majdnem 2/3-át elvitte az ecet... :(
Ha nem lesz jó, akkor meg max lesz lakásillatosítóm:)