ati86 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 469
251. (évadzáró) rész - A Ewingok bukása (1987)
Rendezte: Leonard Katzman

Az évadzárás sokban különbözik az eddigiektől. Először írnak ki alapszereplőt végleg a sorozatból. Victoria Principal soha nem tér már vissza a sorozatba. Susan Howard, bár alapszereplő volt, nem játszott a kezdetektől, így őt nem venném Victoria mellé. De kétség domináns személyiségek távoztak velük.

Jockey: a család előtt hepciáskodik, amiért nem állnak ki a széteső Ewing Olajtársaság mellett, s őt hibáztatják mindenért. Nézeteltérése támad Samanthával Mandyvel kapcsolatban, mikor a nő az újságban látja közös fotójukat. Jockey próbálja győzködni feleségét, hogy nem történt semmi, de a nő egyelőre hajthatatlan, bár úgy tűnik, próbál hinni neki. A múltkori titokzatos alak találkozóra invitálja, majd Jockey rájön a cselre, hogy a férfi nem más, mint egy beépített tégla az igazságügy-minisztériumból. A tárgyaláson gyorsan kell dönteniük Bobbyval: elhúzódó tárgyalás, aminek a vége börtön és teljes vagyonelkobzás, vagy gyors vételi ajánlat, s talán megúszhatják a börtönt. Ezenkívül kikötik, hogy nem használhatják többé a Ewing nevet. Jockey kétségbeesik, mikor látja, hogy irodáját kipakolják, de biztosítja fiát, ha más néven is, de élni fog tovább a társaság. A végén kiderül, hogy Jeremy volt a vevő, majd utasítja Jockeyt, hagyja el az irodáját. Már levenni készülne Jock képét, mikor Jockey megfenyegeti azzal, hogyha leveszi, megöli a férfit. Wendell végül megadja a lehetőséget, hogy Jockey vehesse le a képet, s vihesse ki az irodából. Felszólítja Wendellt a nagy revansra.

Bobby: a kis Christopher megtudja, hogy szülei örökbefogadták. Bobby és Pamela biztosítja fiukat, hogy számukra mindig is ő lesz egyetlen, akit szeretnek. Később felkeresi Mrs. Scottfield, aki elmondja neki, hogy ő állt az egész Ewing Olajtársaság elleni akció mögött, de egyedül nem lett volna elég ereje tönkretenni őket. Az együttműködő nevét azonban nem fedte fel. Jockeyval tart a tárgyalásra, ahol súlyos vádakkal illetik a céget, s meglehetős koncepciós eljárással próbálják sarokba szorítani őket. Ő és Jockey kikelnek magukból. Megtudja Pamelától, hogy újra szülhet egy új orvosi eljárásnak köszönhetően, s ekkor következik be a tragédia.

Samantha: Falhoz állítja Jockeyt amiatt, amiért Mandyvel fotózták le az irodában. A férfi próbálja meggyőzni Samanthát vádjainak igaztalanságáról, de továbbra sincs kellőképpen meggyőződve férje hűségéről. Egyik nap felkeresi Mandy, aki tovább szeretne dolgozni a cégnek, hogy a férfi közelében maradhasson. Samantha felismeri ezt, s távozásra szólítja fel az asszonyt. Nemcsak az irodából, hanem Dallasból. Mandy figyelmezteti, egyszer még visszatér.

Pamela: új híreket kap. Megtudja, hogy nagy eséllyel lehet gyermeke. Találkozik Cliffel, hogy elújságolja neki az örömhírt. Bátyja őszintén örül a hírnek, s reméli, húga álma teljesülhet. Este elmondja Bobbynak is a biztató információt, s nagyon megörül. Christopher megkeresi anyját, s elmondja neki, hogy tudja, őt örökbe fogadták. Pamela próbálja neki gyermeknyelven megmagyarázni neki, hogy az egész csak biológiai különbség, a szeretet ugyanaz, s ők nagyon szeretik kicsi fiukat. Ismét ellátogat az orvosához, majd hazafelé tart Bobby piros Mercedesével. Ekkor újságolja el a biztos hírt: lehet gyermeke. Bobby már nagyon várja haza. Amikor leteszi a kagylót az autóban, szörnyű dolog történik. Nem veszi időben észre a keresztútról jövő kamiont, s belerohan autójával, majd kigyullad.

Cliff: örül Pamela örömének, s minden jót kíván neki. Aprillel vacsorázni megy.

Ellie: aggasztja, hogy Clayton úgy viselkedik, mintha 20 éves lenne. Keményen sportol, ami egy súlyos baleset után még furcsább. Próbálja férjét győzködni ennek helytelenségéről, de mikor látja, hogy nem sok értelme van, elmegy Clayton orvosához. Az orvos bevallja neki, hogy Claytonnak már volt egyszer szívinfarktusa. Élete ilyen fokozott igénybevétel esetén veszélyben is lehet. Ellie megijed.

Clayton: nem tűri a gondoskodást, s keményen edz, hogy magának bizonyítson. Ellie intelmeire pedig fittyet hány, s egy-egy poénnal próbálja az egész dolgot elütni.

Ray és Donna: meglátogatja Jennát, s közli vele, szeretné felnevelni a kisfiút, de bizonytalan amiatt, hogy nem ő az édesapja.
Donna szurkol a Ewingoknak, de szíve mélyén érzi, hogy óriási a baj. Jockeyt legszívesebben börtönbe juttatná, de a két másik Ewingot megóvná. Dowling szenátorral egyre inkább egymásra találnak, s már a közös jövőjüket tervezik.

Jenna: megszüli kisbabáját, s megkéri Rayt, hogyha nem bánja, segítsen neki felnevelni a gyermeket. Szerinte egy szülő attól szülő, hogy gondoskodik a csöppségről, nem pedig azért, mert világra hozza. Itt persze egy sokkal szebb metaforával él.
Előzmény: ati86 (465)