Besnye Creative Commons License 2009.08.17 0 0 667

Válasszuk ketté.

Nekem nem teszik, ha SZent Német-Római Birodalom van egy térképre írva, amikor az még nem is létezett. Ez csalás.

 

A magyar történetírás meg a saját kárunkra téved. A mi királyunk csak fejedelem, esetleg herceg, de leginkább valami jelentéktelek alak. Lényeg, hogy a nyugati nagymenő felcimkézetteknek ne lehessen megfelelőt találni. Az előbbi 10-20 bejegyzés voltaképpen erről is szól, miközben a honfoglalás és Szent István közti idő tétovaságának véget lehet vetni. A mi történészeink csak Szent Istvántól hajlandóak királyságról beszélni.

 

Most úgy nézünk ki, hogy odovaker nyugati forrásból véli igazoltnak Szent István nagyapjának, Tar Zerindnek látogatását Nagy Károly udvarában 803-ban. Mindez azt jelentené, hogy Szent István 840 körül Hungária immár keresztény királya, vagyis az alábbi térkép mégsem téved? Azt tudjuk, hogy az avarok jártak Károlynál. A tudun partvonalra került, mert a bolgárok rátették a kezüket az alföldi birtokaira, így meggyengült. Könnyen elképzelhető, hogy a küldöttségben lévő Zerind különalkuba ment bele a frankokkal nyugati kereszténység és aranyszállítás ügyben. Akárhogy is van, döntési helyzetbe kerülhetett, így fia Géza, és unokája Vajk részére biztosítani tudhatta az uralmi helyzetet Hungáriában. 840ben Hungáriának felkent királya van.

 

Remélem az afféle ügyeken, mint Zalavár-Mosapurc, meg a tót Pribina balatoni birodalma már túl vagyunk, de talán felvethető a KM-ben észlelhető szláv nyomulás veszélyeinek felismerése - éppen részükről. Ugyanakkor azt is felismerhetővé teszi, hogy a KM-ben nem történt elszlávosodás, ahogy az a KM-en kívül eredményes volt.

 

A Kingdom - Kagandom neveken még nem gondolkodtam, mert messzire vezetne. Ez esetben ugyanis a nyugati kingek neve a keleti kagánoktól származna, ami származásuk beismerésével végződhetne - persze, ha elég bátrak hozzá.

Előzmény: RobUr (666)