GLORIA274 Creative Commons License 2009.08.16 0 0 1333
Házirend tervezete!

A házirend célja, hogy meghatározza a lakóépületekben tartózkodó személyek egymás iránti magatartását és azokat az alapvető szabályokat, amelyek a társas együttéléshez nélkülözhetetlenek. Továbbá előírja a lakóépületek rendeltetésszerű használatát, állagának megóvását, és minden olyan követelményt, amely a lakóközösség érdeke.

1. A házirend előírásait - amely egyben közgyűlési határozat - a lakástulajdonosoknak és bérlőknek kötelességük és joguk betartani, illetve betartatni.

2. A lakóépületben és a hozzá tartozó közösségi és közös használatra szolgáló helyiségekben és területeken napszaktól függetlenül tartózkodni kell minden, mások nyugalmát zavaró zajos magatartástól és tevékenységtől. Televízió, rádió, lemezjátszó, videó-- és egyéb berendezések úgy működtethetők, hogy mások nyugalmát ne zavarják.

A lakóépületben
- zajt okozó háztartási és egyéb gépek használata, - zajjal járó építési, szerelési munka végzése
munkanapokon 8 és 18 óra,
szombaton 8 és 12 óra
vasárnap és ünnepnap ilyen tevékenység nem folytatható,

az engedélyezett, az azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítási vagy életveszély elhárítására irányuló munkavégzés kivételével.

3. Minden lakónak érdeke és kötelessége a ház állagának és tisztaságának védelme.

4. A kukákba kizárólag háztartási hulladék kerülhet, a nagyobb terjedelmű hulladékot a lakó vagy bérlő köteles elszállítani vagy elszállíttatni saját költségén.

5. Az ablakokon keresztül szemetet, építési törmeléket, vizet vagy más hulladékot kidobni tilos.

6. A bejárati ajtókat, a lakók nyugalmának és biztonságának érdekében télen 18 óra, nyáron 20 óra után zárva kell tartani.

7. A garázsban, a közlekedő folyosókon, bármilyen bútort, egyéb tárgyat, építési hulladékot elhelyezni és tárolni tilos.

8. A garázs bejáratait zárva kell tartani, meg kell győződni arról, hogy oda illetéktelen nem jött be. A garázsban a kijelölt helyeken kívül megállni tilos. A garázsban a KRESZ szabályai érvényesek, megengedett legnagyobb sebesség 5 km/óra!

9. A liftekben, a zárt lépcsőházakban és a garázs területén a dohányzás és nyílt láng használata tilos!

10. A tűzrendészeti előírásokat minden lakó köteles betartani.

11. Minden lakó saját érdekében vegye igénybe az évi lomtalanítás lehetőségét, és alkalmazzák a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit.

12. Tulajdonosváltás esetén az új tulajdonosnak bejelentkezési kötelezettsége van, az adásvételi szerződés másolatával, vagy más igazolható módon.

13. Az a tulajdonos, aki lakását a házban bérbe adja, köteles a bérbevevővel megismertetni a házirendet.

14. A lakók a házzal kapcsolatos problémájukat a közös képviselő felé írásban és szóban is jelenthetik. A közös képviselő havi egy alkalommal fogadó órát tart. (Minden hónap második hétfőjén 17 órától.)

15. A postaládáknál elhelyezett hirdetőtáblát kísérjék figyelemmel, azon találhatóak a legfontosabb telefonszámok, valamint egyéb tudnivalók, hirdetmények.

16. A társasházban csak az állattartásról szóló 1/2009. (II. 10.) Önkormányzati rendeletben foglalt feltételek szerint tartható állat. (Engedély nélkül kutya 1 db, macska 2 db tartható +azok 3 hónaposnál fiatalabb szaporulata oly módon, hogy az mások nyugalmát nem zavarja. A ház területén kutyák csak pórázon vezethetők, a kutyák ürülékét a tulajdonos köteles összetakarítani. A házhoz tartozó bekerített zöldterületeken a kutyák sétáltatása tilos.

17. A ház közös használatra szolgáló helyiségeiben és területein állatot tartani, a lakásban tartott állatot oda kiengedni, etetni, kóbor állatot, valamint madarat az épületbe szoktatni nem szabad.

18. A gyermekek házirendet sértő magatartásáért, az általuk okozott kárért - a Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint - a szülő (gondviselő), kivételes esetekben maga a károkozó felel. A gyermekek a garázs fokozottan veszélyes területére csak szülői felügyelet (szülő felelősségével) léphetnek be!

19. A játszótér csak a szülő felelősségére és felügyeletével vehető igénybe, a játszótéren idegenek nem tartózkodhatnak!

20.) A garázs a gépjárművek tárolására szolgál, ott javítási karbantartási munka (pld. olajcsere) nem végezhető.

Minden lakó gondoljon arra, hogy ami neki rossz és kellemetlen, az másoknak is ugyanolyan rossz és kellemetlen, ezért - különösen este 22 óra után - tartsuk tiszteletben mások nyugalmát, tartsuk be a házirendet.

A jelen házirendben nem szabályozott kérdésekkel kapcsolatban született rendelkezéseket a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal a lakóépületek, ingatlanok házirendjéről" szóló rendelete szabályozza.

Budapest, 2009. augusztus 24.

Arnold Z Péter
közös képviselő sk.