az Ancikat már én is szaporítottam.Azokat csövekben/a csövekbe levegőt porlasztva/vízcserével "buzdítva",mint a páncélosharikat könnyedén lehet szaporítani,ha jó párjaid vannak.Akkora szaporulatok voltak,hogy rengeteget elajándékoztam,illetve kivittem apró korukban a Városligeti -tóba,mert azt tapasztaltam,ha tömegben vannak,pusztulni kezdenek,vagy szétnőnek.....Ezek a gibik nem Városligetiek,de onnan valók is vannak.4 darabbal szerintem már meg lehetne próbálni a szaporítást.Van 1 hentesüzletből kiselejtezett,kb 2 m3-es vasvázas akváriumom,abban laknak.Nem fűtök rájuk,de a szobában sosincs 22foknál hidegebb.Az aljzat homok,kövekkel,betettem 120-as eternitcsövet is,hasonlóképpen az ancikhoz.Űzik is egymást,tök jól érzik magukat,de szaporulat nincs....Hogyan érhetnék el szaporulatot?4 gibim van,mellette temérdek másmilyen hal.
az is jó,hogy a halak nem rokonai egymásnak/ez az Anciknál nagyon fontos-testvéreknél girbegurba gerincű korcsok születtek.../
A Városligeti tóban biztosan szaporodnak,iszonyatos tömegben vannak benne,sajnos a rengeteg algát mégsem eszik fel,pedig temérdek anci is besegít nekik-lehet,hogy oda amúr kellene:o).
Valahogy akváriumban is szaporodhatnak,hiszen gibiből albinó rózsaszínűt és sárgát is lehet kapni.Ezek biztosan "kitenyésztett "változatok,szabadban életképtelenek lennének feltűnő színük miatt.Persze lehet,hogy az összes ilyen óriás algaevő import és trópusi halastóban szaporítják őket...
Mellesleg a Városligeti-tó,megfelelő vezetéssel tökéletes díszhaltenyésztő hely lehetne minimális ráfordítással,nővényekkel,tavirózsákkal,lótusszal stb.pedig egyszerűen mesés lehetne!!!